ANNONS

Regla tog gesällen som barberare – fick diplom i stadshuset

Regla de La Caridad Arredondo Lazo
Regla de La Caridad Arredondo Lazo från Skärholmen arbetar på en barbershop i Hammarby sjöstad.
Skärholmsbon Regla de La Caridad Arredondo Lazo bestämde sig för att bli frisör när hon var 49. Fyra år senare tog hon emot sitt gesällbrev i stadshuset – som barberare.
– Det är en bransch med nästan bara killar. En del säger ”det är första gången jag ser en tjej”, säger hon.
ANNONS

I november fick 275 hantverkare inom en rad yrken motta sina gesäll- och mästarbrev i stadshuset. Både frisörer, målare och tatuerare tog emot diplom som bevis på sin yrkesskicklighet. Färre var dock barberarna – bara fyra stycken fanns representerade.

En av dem var 53-åriga Regla de La Caridad Arredondo Lazo från Skärholmen. Hon klarade sitt gesällprov redan i november 2018 och missade fjolårets ceremoni med en hårsmån.

– Under provet får man inte använda trimmer eller effilerssax för att tunna ut, utan bara vanlig sax och rakblad. Det var nervöst, säger Regla de La Caridad Arredondo Lazo.

Regla de La Caridad Arredondo Lazo

Regla de La Caridad Arredondo Lazo med sitt gesällbrev i stadshuset.

”Tänkte att jag var för gammal”

Att Regla skulle jobba som frisör och barberare var långt ifrån självklart. Trots en bakgrund med arkitektkurser i hennes tidigare hemland Kuba hade hon svårt att få jobb i Sverige. Hon arbetade istället med städning och försäljning innan hon började fundera på hantverksbranschen.

Vid 49 års ålder hoppade hon på en frisörutbildning.

– Jag tänkte ”varför inte?” Men jag tänkte också att jag kanske var för gammal eftersom alla andra var 18-20-åringar. Jag försökte först hitta på ursäkter, som att jag ska fylla 50 och måste vara borta från utbildningen, men sedan var det jättekul, säger Regla.

Regla de La Caridad Arredondo Lazo

Trots mer fokus på detaljer är barberaryrket inte svårare än frisöryrket, enligt Regla de La Caridad Arredondo Lazo. ”Nja, man bara fokuserar lite mer”, säger hon.

”Frågar om jag kan raka”

Sedan tre månader tillbaka arbetar Regla på Rusty Rascals, en barbershop på Hammarby allé. Det bästa med barberaryrket är att det är mer finlir.

ANNONS

– Det är mer precision och detaljer. Samtidigt är det friare än att klippa hår, de flesta säger ”gör vad du vill”, säger Regla.

Det är en bransch med nästan bara killar

Regla de La Caridad Arredondo Lazo

Hon uppskattar kundkontakten och ser bara fördelar med att ha breddat sina kunskaper. Däremot möter hon en del förvånade miner som kvinna i branschen.

– Det är en bransch med nästan bara killar. En del säger ”det är första gången jag ser en tjej” eller frågar om jag verkligen kan raka, säger Regla.

Ville öppna eget

Tidigare hade Regla tankar på öppna en egen salong – men planerna har än så länge lagts på is.

– Jag registrerade ett firmanamn, men jag är ensam med min dotter så jag behövde en fast inkomst. Jag vet inte vad som händer framöver, men det vore jättekul att starta eget, säger hon.

Regla de La Caridad Arredondo Lazo

Att få jobba med små detaljer och ha kontakt med kunderna är det bästa med barberaryrket, enligt Regla.

Bredängskonditor fick mästarbrev

En annan Skärholmsbo som fick ta emot både gesäll- och mästarbrev var konditorn Gustaf Mabrouk från Bredäng. För mästarbrev krävs bland annat  skicklighet och erfarenhet, minst sex år i yrket samt kunskap i bokföring.

I somras utsågs Gustaf Mabrouk dessutom till årets konditor i världen.

– Konditorskapande är väldigt artistiskt, men det roligaste med yrket är att det numera tas på allvar och är ett riktigt jobb, sade han till Mitt i, kort efter den ärofyllda utnämningen.

Konditorn från Bredäng sätter Sverige på världskartan