Så gick kyrkovalet i Järfälla

Svenska kyrkans flagga och en valurna
Socialdemokraterna blev fortsatt störst i fullmäktige med över 30 procent av rösterna.
Efter ett ovanligt högt valdeltagande står det klart att Socialdemokraterna är fortsatt största parti i kommunfullmäktige, enligt de preliminära resultaten. Sverigedemokraterna som storsatsat fick över tio procent av rösterna, men blev ändå bara fjärde största grupp i fullmäktige.

Ovanligt många Järfällabor lade sin röst i söndagens kyrkoval. Förra valet var det 11,5 procent av de röstberättigade som röstade – i årets val hade det nästan fördubblats till 18,9 procent. Nu har det preliminära röstresultatet släppts, och som förväntat gick storsatsande Sverigedemokraterna bra i valet. Ändå blev de bara fjärde störst i valet till kyrkofullmäktige i Järfälla. Valets stora vinnare blev istället Socialdemokraterna, som står kvar på en dryg tredjedel av rösterna.


Så röstade Järfällaborna

Här kan du se hur många procent av rösterna varje nomineringsgrupp fick, och hur många mandat i fullmäktige det innebär.

Källa: Svenska kyrkan, preliminärt valresultat.


Det gick också bra för Centerpartiet som fördubblade sina röster från fyra till åtta procent. De andra borgerliga nomineringsgrupperna, KD och Borgerligt alternativ, backade. Det gjorde även Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) och Miljöpartister i Svenska kyrkan.

Stort tryck på vallokalerna – långa köer

Under söndagen blev det långa köer på många håll efter att fler än väntat tagit sig till sina vallokaler. Enligt Jessica Kempka, som varit projektledare för kyrkovalet i Järfälla, fick ändå alla rösta som orkade stå i kö ett tag. Viss förvirring har rått kring begreppen ”vallokal” – där du går och röstar i ditt distrikt, och ”röstlokal”, där du kan förtidsrösta och rösta på distans. I båda lokalerna var trycket stort i Järfälla.

– Vi hade nästan lika mycket tryck i röstlokalen som i vallokalerna, dit kom också väljare från andra delar av landet. Vi hade ju människor som röstade ända fram till klockan åtta, säger Jessica Kempka.

Det ska noteras att många av rösterna från röstlokaler runtom i landet ännu inte har räknats, och att ovanstående resultat bara är det preliminära. Den slutliga räkningen blir inte offentlig förrän om två till tre veckor.