Så gick kyrkovalet i Sollentuna

Svenska kyrkans flagga och en valurna
POSK blev valets stora vinnare och fick nästan hälften av rösterna.
Efter ett kyrkoval med ovanligt högt valdeltagande står klart att Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan – den största nomineringsgruppen i Sollentuna, behåller nästan hälften av platserna i kyrkofullmäktige. Borgerligt Alternativ tappade hälften av stödet, och SD får för första gången mandat i fullmäktige.

Nästan en fjärdedel av de röstberättigade, 24 procent, röstade i söndagens kyrkoval. Det är en avsevärd ökning sedan valet 2013 då bara 15 procent deltog i valet. Det ovanligt höga valdeltagandet gjorde att flera nomineringsgrupper tappade mandat, trots att de fick fler antal röster än förra valet.

POSK valets stora vinnare

Valets största vinnare är Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), som fick nära hälften av rösterna i valet och därmed ökade sin andel med ett par procentenheter. Fullmäktiges näst största grupp blir fortsatt Socialdemokraterna, som trots ett bara marginellt tapp ser ut att mista ett mandat.

Sverigedemokraterna, som storsatsat inför valet, fick sex procent av rösterna och blir femte största grupp i fullmäktige efter Centerpartiet, som också ökat sitt stöd.


Så röstade Sollentuna

Här kan du se hur Sollentunaborna röstade i valet till kyrkofullmäktige, och hur många mandat som gick till varje grupp

Källa: Svenska kyrkan, preliminärt valresultat


Betydligt sämre gick det för Borgerligt Alternativ, som var enda nomineringsgrupp att få färre röster än förra året. Det innebär att de gick från 24 till 13 procents stöd mellan valen – och tappar nästan hälften av sina mandat.