ANNONS

Så gick det för partierna i kyrkovalet

Grödinge kyrka. Kyrkovalet
Grödinge. Här blev det maktskifte, men enligt kyrkoherden ger det inga stora konsekvenser.
botkyrka kyrka församling.. Sankt Botvid.
I Botkyrka församling är Socialdemokraterna fortfarande största parti.
På söndagen var det val i både Botkyrka församling, Salems församling och i Grödinge. I två av församlingarna väntar maktskifte, men det kommer inte att påverka mycket om du får tro kyrkoherdarna i församlingarna.
ANNONS

Det har talats mycket om Sverigedemokraterna inför årets kyrkoval. I både Botkyrka och Salems församlingar var detta en ny nomineringsgrupp (parti) och de fick 11,5 procent av rösterna i Botkyrka och 10,2 procent av rösterna i Salem. Största grupp i båda församlingarna blev dock Socialdemokraterna med 40 procent av rösterna i Botkyrka och 30,7 procent av rösterna i Salem. I Salem innebär det ett tronskifte.

– Tidigare var borgerligt alternativ störst i Salem. Men de olika nomineringsgrupperna är ändå ganska lika i att de vill satsa mycket på musik, kör och barn- och ungdomsverksamhet, säger Hanna Nyberg, kyrkoherde i Salem.

Maktskifte utan stora konsekvenser

I Grödinge församling fanns bara två grupper att rösta på och här gick ”Alliansen i Grödinge församling” om ”Grödinge församlings opolitiska lista”. De förstnämnda fick 51,4 procent av rösterna mot 48,6 för de sistnämnda. Men det kommer inte att påverka speciellt mycket om du får tro kyrkoherden Ingmarie Åsblom.

– Det kommer inte att förändra så mycket. De samverkar väldigt mycket, säger kyrkoherden.

Högt valdeltagande

I Grödinge liksom i Botkyrka och Salem var valdeltagandet högre än tidigare. Högst var det i Salem med 19,6 procent. I Botkyrka var valdeltagandet 17,25 procent och i Grödinge 17,6 procent.

– Roligt att valdeltagandet var högre. Men också synd eftersom jag tror att det beror på Sverigedemokraternas medverkan och för att det egentligen finns andra politiska frågor att diskutera inom kyrkan, säger Ingmarie Åsblom.

SE FAKTARUTORNA NEDAN FÖR ALLA RESULTAT (Obs preliminära resultat)

Fakta

Botkyrka församling

Källa: Svenska kyrkan.
Fakta

Grödinge församling

Källa: Svenska kyrkan
Fakta

Salems församling

Källa: Svenska kyrkan
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.