Gick till angrepp med sax på fest

22-åringen försökte döda 24-åringen – med hjälp av en sax.

24-åringen överlevde av ren tur. Förövaren har nu dömts till fyra års fängelse.

Det var under de sena timmarna på en lägenhetsfest i Tungelsta i mars som en konflikt utbröt mellan det 24-åriga manliga offret och en jämngammal man på lägenhetens uteplats.

24-åringen valde att lämna festen, men på vägen mot jackan kände han hur han plötsligt blev huggen i ryggen.

Det visade sig att en 22-årig man på festen gått till angrepp med en sax med åtta centimeter långa blad.

24-åringen föll ihop på golvet och fick sedan ta emot sparkar och slag mot huvudet av 22-åringen, medan denne skrek att han ”skulle döda honom”, enligt en dom i tingsrätten.

Tingsrätten skriver att det bara var ren tur att hugget med saxen inte trängde in i njurarna och tarmarna, vilket hade kunnat betyda döden.

När 24-åringen låg på golvet, utan möjlighet att stöda sig på ena benet, ringde förövaren till 24-åringens bror och krävde pengar, annars skulle ”hans bror slås ihjäl och hittas i svarta sopsäckar”.

Ingripandet från en kvinnlig vän till den 22-årige gärningsmannen kan ha räddat 24-åringens liv.

Enligt tingsrätten stoppade hon förmodligen 22-åringen från att verkligen döda offret när hon ensam skrek åt sin vän att sluta.

– Nu hade 24-åringen tur att han fick hugget rakt på ryggraden, men det är omöjligt att säga vad som hänt om kvinnan inte gått emellan, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Jonas Peterson.

Den andre 24-åringen anses varken ha försökt förhindra eller främja överfallet. På festen fanns ytterligare tre personer som låg och sov när 22-åringen gick till attack. Gärningsmannen och offret kände till varandra sedan tidigare, men hade ingen närmare bekantskap.

Förutom fängelse i fyra år för försök till dråp dömdes 22-åringen att betala närmare 75 000 kronor i skadestånd till 24-åringen som klarade sig utan livshotande skador. Under två veckor fungerade dock inte hans ben som det skulle.

Fakta

Knivskador

Knivhugg mot ryggen kan göra så att benbitar lossnar från ryggkotan. Nervtrådar i ryggen skadas, vilket kan ge permanent förlamning.

Även tarmfunktioner och sexuella funktioner kan slås ut.

Livsviktiga organ som kan skadas är bland annat njurarna och tarmarna.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset