Han vet hur kineser gör affärer

Frédéric Cho från hjärtat av Vasastan är en av dem som har störst koll på hur det går till att göra affärer i Kina.

I sin nya bok lär han dig hur man undviker de värsta tabbarna.

Han var i 20-årsåldern när han kom dit för att lära sig kinesiska vid Pekinguniversitetet. Det var i början av 1980-talet bara några år efter att Mao dött.

– Kina var fortfarande kommunistiskt och alla var klädda i Maouniformer, inklusive jag själv. Jag hade samma kortsnaggade frisyr som mina kamrater så de tog mig för kines, även om de i början hörde att jag inte pratade språket perfekt.

Att han utseendemässigt smälte in berodde på att Frédéric Cho har koreansk far och fransk mor. Och precis som sina kurskamrater var han ivrig att lära sig allt han kunde.

– Mina kurskamrater var gräddan av gräddan. Hyperintelligenta och superpålästa. De kände alla till Sverige, Stellan Bengtsson, Björn Borg och i bland Abba. De var nyfikna på hur den svenska modellen fungerade men det var svårt att förklara för dem eftersom det ännu inte fanns några lexikon som kunde översätta ord som ”marknadsekonomi” eller ”välfärdssystem”.

Han har under de 30 år som gått sedan dess fortsatt att fördjupa sin relation med Kina. Men trots att den där kunskapstörsten och viljan att förstå det som är mångbottnat och komplext håller i sig, vill han inte kalla sig Kina- expert. För hur skulle man kunna göra anspråk på att vara expert på ett helt land?

– Jag är insatt i Kinas näringsliv och finansbransch och kan en del om kultur. Men det finns mycket annat som jag inte kan.

Den ödmjukheten präglar tyvärr inte alla svenskar och västerlänningar som vill göra affärer med Kina.

– Det vanligaste misstaget är att inte vara påläst, säger han milt. Att tro sig förstå Kina utan att ha satt sig in i landet.

Som att alla kineser är likadana. Att de är korrupta. Att det i Kina finns långt gångna planer på att ta över världen.

Allt det där är missuppfattningar, säger Frédéric Cho. Kineser utvecklas som individer i lika många riktningar som landet självt.

– Det mest spännande har varit att följa hur mina gamla kamrater har utvecklats genom åren, hur de blommat ut från att ha varit blyga men nyfikna och med en enorm vilja att skaffa sig en bra utbildning och göra en klassresa. En del av dem reste till USA och läste vidare. Andra blev entreprenörer, gjorde politisk karriär inom partiet eller blev akademiker.

Och korruptionen, visst finns den. Men den är inte allomfattande och alla kineser kan inte köpas med mutor.

Som företagare gör man bäst i att följa sina etiska koder också i Kina, det vinner respekt i längden.

Sant är att många kineser vill att Kina ska återta vad de tycker är en rättmätig förstaplats i världen.

– Men de har ingen plan att ta över världen. Även om de är bra på att ge det intrycket eftersom de är så välorganiserade.

De har ingen plan att ta över världen. Även om de är bra på att ge det intrycket eftersom de är så välorganiserade.

Fakta

Gift med journalisten Tove Cho Matre

Namn: Frédéric Cho.

Ålder: 51 år.

Familj: Gift med journalisten Tove Cho Matre, två barn 9 och 11 år gamla.

Bor: Vid Tegnérlunden.

Gör: Handelsbankens rådgivare i Kinafrågor.

Aktuell: Med boken ”Kina enligt Cho” som han skrivit tillsammans med journalisten Kerstin Danasten.