Gift dig spontant på lördag

ring
Gift dig spontant i Gröndals kyrka på lördag.
Dyrt med bröllop, jobbigt att bjuda hela släkten – eller är det bara svårt att planera? På lördag slipper du allt detta, det är bara att dyka upp i Gröndals kyrka och säga ja.
– Vi vill sänka trösklarna, det ska vara lätt, säger Marie Rehnstam, distriktspräst.

Skansens drop in-bröllop brukar locka hundratals par varje år. Riktigt så många räknar Marie Rehnstam, distriktspräst i Hägerstens församling, inte med att det kommer till Gröndals kyrka på lördag.

– Det är absolut inte som på Skansen! Vi brukar ha runt fyra, fem vigslar och sex, sju dop. Men vi vet ju inte hur många som kommer.

Behöver inte vara stort och dyrt att ha kyrkbröllop

Församlingen har ordnat både drop in-bröllop och drop in-dop i flera år, men i år har de skyltat lite extra i Liljeholmsgallerian och med en stor skylt på Gröndals kyrka. Och det gjorde ett förbipasserande par otåliga.

– De hade sett att vi annonserade och kom in, så vi vigde dem dagen efter, säger Marie Rehnstam.

Även dopen brukar vara populära.

– Det är alltifrån bebisar till personer i 70-årsåldern.

Marie Rehnstam tror att många väntar med dop och bröllop för att det känns för mycket att ta tag i.

– En del orkar inte dra ihop släkten på massa fest. Vi vill göra det enklare och sänka trösklarna. Det behöver inte vara de här jättedyra bröllopen, man kan gifta sig i kyrkan ändå. Många drar sig för att gifta sig och vill göra det lite i skymundan.

Konfetti, tårta och ballonger

Men man behöver inte bli helt utan fest – kyrkan har ordnat cider, snittar och tårta.

Så här dagarna innan festligheterna pågår förberedelserna för fullt i Gröndals kyrka och i Kvarterskyrkan på Liljeholmskajen.

– Vi laddar ju här, det är ballonger och hjärtan och brudklänningar och konfetti överallt. I Kvarterskyrkan har de förberett med dopklänningar och tårta, säger Marie Rehnstam.

Fakta

Bröllop och dop – det här behöver du tänka på

Dop

  • Ska du döpa dig eller ditt barn behöver du faktiskt inte tänka på något, det är bara att dyka upp. Vill du ha faddrar måste de vara döpta, men de går bra för dem att döpa sig samtidigt på lördag. Dopdräkt finns att låna, annars går det bra med vanliga kläder.
  • Barn under 18 år behöver båda föräldrarnas tillstånd.

Bröllop

  • För att få gifta sig måste du ha en hindersprövning från Skatteverket.
  • Minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan.
  • Ta med legitimation.
  • Vittnen finns på plats, men du får också ta med nära och kära.
Källa: hagersten.org