”Giftflaskorna var inte inlåsta”

Eva Gulander är kritisk mot hur flaskor med giftig väska förvaras på Vasens omsorgsboende.
Eva Gulander är kritisk mot hur flaskor med giftig väska förvaras på Vasens omsorgsboende.
Den 86-årige man som drack rengöringsmedel på äldreboendet Vasen har åter förts till sjukhus.

Men redan för tre år sedan varnade Eva Gulander, vars mamma bor på boendet, om att farliga flaskor stod framme.

Den allvarliga olyckan inträffade onsdagen den 22 februari på Vasens vårdboende för dementa. Den 86-årige mannen drack från en flaska med starkt desinfektionsmedel som stod inom räckhåll på hans rum.

Han fördes akut med ambulans till Karolinska sjukhuset. Då led han bland annat av andningssvårigheter och fick behandlas med syrgas.

– Jag har varnat för att det här kunde hända, säger Eva Gulander, som dagligen besöker sin mamma på boendet

Redan 2009 skrev hon i ett brev till Norrmalms stadsdelsförvaltning, Socialstyrelsen och Vasens omsorgsboende:

”Sen tycker jag också att det är märkligt att giftigt rengöringsmedel i flaskor står helt öppet och ej inlåst. Inga köksskåp är låsta. Det är trots allt ett demensboende och de kan dricka rengörings (diskmedel) eller desinfektionsmedlet och tro att det är saftflaskor.”

Trots det inträffade alltså den svåra olyckan – och flaskor hittades i flera andra boendes rum.

Enligt presschef Charlotte Näsström Morén ser Attendo allvarligt på det som hänt och ska göra en anmälan enligt lex Sarah.

– Vi frågar oss också varför de här flaskorna stod framme. Jobbar man med dementa personer så vet man att en olycka som den här kan inträffa. Vi har pratat med personal som tidigare arbetade på Vasen för att få klarhet. Det är uppenbart att det tidigare har funnits brister rutinerna, säger hon.

Även en anhörig till mannen frågar sig hur en flaska med så farligt innehåll kunde stå framme.

– Sådant här får inte hända, säger hon.

Lyckligtvis repade sig den 86-årige mannen snart och kunde återvända till Vasen. Men förra måndagen blev han sämre – och fördes åter med ambulans till Karolinska sjukhuset.

Han är nu inlagd för observation och får antibiotika. Det är ingen akut fara för hans liv, men det är oklart hur länge han kommer att behöva vara kvar på sjukhuset.

Vårdföretaget Digni care, som drivit verksamheten sedan 2008, gick nyligen i konkurs och Attendo tog över driften av boendet den 21 februari – dagen före olyckan inträffade.

Under Digni cares tid har Vasens äldreboende flera gånger fått kritik av länsstyrelsen för brister i driften. Även flera anhöriga till de äldre på boendet har klagat.

Anette Luengo är avdelningschef för äldreomsorgen vid Norrmalms stadsdelsförvaltning.

Ni blev varnade om flaskorna redan 2009?

Vi har gjort flera tillsynsbesök genom åren och då påpekat att rengöringsmedel måste vara inlåsta i skåp eller andra utrymmen. Det som hände i det här fallet är att man glömde desinfektionsmedlet i den boendes lägenhet, säger hon.

Det fanns även flaskor i flera andra rum, är det inte ett tecken på att det varit så länge?

– Det tror jag inte att det har varit. Jag tror att man i huvudsak har följt de rutiner som finns. Det är dock allmänt känt att vi från stadsdelsförvaltningen inte har varit nöjda med verksamheten som tidigare drivits på Vasen, vilket ledde till att vi inte förlängde kontraktet 2010.

Lokaltidningen Mitt sökte under förra veckan den tidigare verksamhetschefen vid Digni care.

Jag har varnat för att det här kunde hända. Eva Gulander anhörig