ANNONS

Gran kan ha dödat älg

Frisk älg. Älgen på denna bild, från en tomt i norra Jordbro tidigare i höstas, är frisk och har inget med de avlidna älgarna att göra. FOTO: LÄSARBILD
Frisk älg. Älgen på denna bild, från en tomt i norra Jordbro tidigare i höstas, är frisk och har inget med de avlidna älgarna att göra. FOTO: LÄSARBILD
Viltvårdarna kan ha svaret på gåtan om den mystiska älgdöden. Giftig idegran har hittats i en älgmage.

– Precis som vi så vill älgar gärna testa hur saker smakar, säger viltvårdare Christer Berggren.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om att viltvårdarna den senaste månader har hittat minst fem mystiskt döda älgar i Haninge, samtliga i Österhaningetrakten och mellan Tyresta nationalpark och Dalarövägen.

Nu har viltvårdarna och Statens veterinärmedicinska anstalt fått fram dödsorsaken på en av älgarna.

Det gäller den älgkalv som hittades död i början av november längs Åvavägen söder om Tyresta. Den var livskraftig så sent som dagen innan den hittades.

– Den hade ätit idegran och dog av idegransförgiftning. Jag har själv smakat idegran och det är en besk jäkel. Men enligt chefsveterinären på Statens veterinärmedicinska anstalt är det inte ovanligt att kalvar och ungdjur provsmakar beska barrväxter, säger Christer Berggren, en av Haninges viltvårdare.

Djur har tidigare dött efter att ha ätit idegran. 2006 tros bland annat sju kor norr om skånska Hässleholm ha avlidit efter att ha knaprat den giftiga granen.

– Det kan räcka med att en älgkalv äter 40-50 milligram av idegran för att den ska dö, säger Lars Jonsson, viltolyckssamordnare vid polisen, som också läst obduktionsprotokollet av älgen.

Trädet innehåller taxin, som kan orsaka kräkningar, magsmärtor, kramper, diarré och cirkulationsbesvär, men allvarliga förgiftningar av människor är ovanliga.

Om man ändå råkat få i sig växtdelar eller mer än fem bär, ska man ringa 112 och begära giftinformation.

Vad som hänt de övriga fyra döda älgarna, som hittades avmagrade, är okänt. De hade legat för länge för att kunna analyseras.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.