ANNONS

Giftig mark tvingar förskolan stänga

Peter Pavoni, här med sonen Leo, 5, anser att man borde gjort extra kontroller av marken innan skolan byggdes 2011. .
Peter Pavoni, här med sonen Leo, 5, anser att man borde gjort extra kontroller av marken innan skolan byggdes 2011. .
För höga halter av bly, kvicksilver och andra metaller har hittats vid förskolan Milot.

– Riktigt olustigt, säger Peter Pavoni vars barn gått på förskolan i två och ett halvt år.

Nu måste barnen ­evakueras.
ANNONS

Förskolan Milot, med plats för 180 barn, uppfördes 2011 i Miloområdet i Ursvik som tidigare använts för militär verksamhet. Provskjutning och sprängningar har tidigare ägt rum i området.

I somras togs prover i skogen vid förskolan där barnen brukar leka och ha utflykter. Halter av bly, koppar, kvicksilver och zink som överskrider Naturvårdsverkets riktvärden uppmättes. En rapport från 27 augusti slår fast att barn inte bör vistas alls i en del av området.

Peter Pavonis nu femårige son Leo började på förskolan 2011. Senare började även dottern Elin.

– Det känns inget vidare. Man tar för givet att marken som småbarn vistas på är sanerad. Sen kommer det fram flera år senare att det är fullt med metaller, säger Peter Pavonis.

Kommunen tog markprover 2011 inför bygget av förskolan, men inte just i skogsområdet. Det gjorde inte heller myndigheten Fortifikationsverket, som både 2005 och 2007 tog prover i de delar av Milo de misstänkte var förorenade. Skogen var inte ett av de områdena.

Peter Pavoni skakar på huvudet.

– Med tanke på områdets bakgrund borde kommunen ha gjort extra kontroller, inte tvärtom, säger han.

Toxikologen Antonios Georgelis vid Centrum för arbets- och miljömedicin har tagit del av proverna. Han bedömer det som osannolikt att barn eller personals hälsa tagit skada.

– Men några halter överskrider Naturvårdsverkets riktvärden. Det ska det inte göra på förskolor. All onödig exponering bör undvikas. Området bör därför saneras, säger han.

ANNONS

Det krävs högre halter för att påverka hälsan hos barn som till exempel slickat jord från fingrar eller ätit små mängder jord, enligt Georgelis. Metalliskt bly och kvicksilver som intas via munnen tas inte upp i kroppen utan kommer ut med avföringen, berättar han vidare.

Men nya prover ska tas och analyseras. Den 1 oktober stänger förskolan på obestämd tid. Barnen flyttas nu till andra förskolor, främst Kymlinge som därmed inte kan ta emot nya barn i höst.

IngMarie Bohmelin (FP), ledamot i förskolenämnden, anser att marken borde ha kontrollerats noggrannare innan förskolan byggdes. Hon tycker att upptäckten av metaller i barnens lekmiljö rimmar illa med stadens projekt Giftfri förskola.

– Det är mycket allvarligt. Man visste ju att försvaret haft marken. Jag skulle inte vilja ha mina barnbarn i den miljön, säger hon.

Fakta

Riktvärderna har överskridits

Inför bygget av Milots förskola togs prover i området som visade på förekomst av krom. Den förorenade marken schaktades bort.

Inför byggnationen av ett nytt ridhus i Miloområdet togs nya prover i skogen vid Milots förskola i juni 2014.

Proverna från ett delområde ­visade på halter av exempelvis bly, zink, koppar och kvicksilver som överskred Naturvårds­verkets riktvärden.

Grundvattnet och inomhus­miljön på förskolan var dock bra.

Källa: Sundbybergs stad,

Ramboll

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.