Det är inte bara badsugna som gläds åt att temperaturen i Östersjön ökar tack vare den senaste tidens sol, även algblomningen frodas i värmen. De senaste veckorna har det regnat in rapporter om alger i skärgården skärgård till Länsstyrelsen Stockholm.

– Just nu ser det ganska sörjigt ut i stora delar av Stockholms skärgård men det är framför allt från yttre delarna av skärgården som rapporterna kommer in, säger Cinthia Tiberi Ljungqvist, marinbiolog vid Länsstyrelsen.

Hen jobbar vid Informationscentralen för Egentliga Östersjön som tar emot observationer och informerar om det aktuella läget i kustvattnet. Enligt hen är det ungefär den här tiden på året då algerna blommar som kraftigast. Men om det når in till stränderna eller inte beror helt på väder och vind.

Cinthia Tiberi Ljungqvist, marinbiolog på Länsstyrelsen i Stockholm.

Cinthia Tiberi Ljungqvist, marinbiolog på Länsstyrelsen i Stockholm.

Privat

– Det är inga organismer som har någon egen vilja i var de tar vägen. Ligger vinden på in mot land kan det tränga längre in i skärgården, men vinden kan vända i morgon och då blir vi kanske kvitt med stora delar av det vi ser nu.

Vill att fler ska rapportera

Starkt solljus och lugnt väder, så att vattnets ytskikt inte rörs om, ger goda förutsättningar för algblomning. Även mängden av fosfor i vattnet påverkar hur kraftig tillväxten blir under sommaren.

I slutet av juli hade det kommit in flest rapporter om algblomning från Värmdö- och Haningeskärgården, enligt Länsstyrelsen. Men det betyder inte att det bara är där som det förekommer.

Länsstyrelsen har fått in flera rapporter om blomning i Värmdö, bland annat Bullerön.

Länsstyrelsen har fått in flera rapporter om blomning i Värmdö, bland annat Bullerön.

Privat/Länsstyrelsen Stockholm

– Det här är överallt, det handlar bara om vilka som orkar rapportera in, eller som över huvud taget vet att man kan göra det. Vi vill gärna att folk ska rapportera in, då får vi bättre koll och det blir lättare att informera allmänheten.

När det kommer till att bada eller inte bada uppmanar Cinthia Tiberi Ljungqvist till sunt förnuft.

– Ser det inte trevligt ut ska man inte bada.

För aktuellt algblomningsläge, se Länsstyrelsens hemsida.