Giftiga leksaker ska bort

Kevin Cisternas och Muhammed Hanifi Alp leker med Åse Åkesson i lekrummet. Snart ska många av förskolornas skadliga plastleksaker vara utrensade. ”Jag tycker verkligen att ­Haninge ligger på i frågan”, säger Åse Åkesson.
Kevin Cisternas och Muhammed Hanifi Alp leker med Åse Åkesson i lekrummet. Snart ska många av förskolornas skadliga plastleksaker vara utrensade. ”Jag tycker verkligen att ­Haninge ligger på i frågan”, säger Åse Åkesson.
Nu ska förskolorna bli fria från mjukplastleksaker, giftiga skötbord och konserver – och andelen ekologisk mat ska öka ännu mer. Men när allt är klart är osäkert.

– Om man kan göra detta på ett halvår eller tre år, det får vi se, säger Maria Fägersten (S).

Förskolechefen Åse Åkesson och Linda Björkqvist, anställd på avdelningen, leker med barnen vid det upplysta bordet på förskolan Fjäderkobben i norra Jordbro.

Barnen är utvilade och det är glatt och energirikt inne i lekrummet. Leksaksbilarna far ner från bordet och studsar högljutt in i väggen. I matsalen intill sitter kamraterna och äter mellanmål.

Fjäderkobben är en av Haninges grön flagg-certifierade förskolor. Man källsorterar, använder sig mycket av återvinningsmaterial och odlar egna grönsaker och bär.

Men det som nu väntar förskolorna är omvälvande – även för Fjäderkobben.

Vissa av leksakerna i rummet kan vara på väg att rensas ut. Liksom resten av landet ska Haninge bli fritt från gifterna – och först ut är förskolorna.

Enligt Kemikalieinspektionen är barn, särskilt foster, känsligare för kemikalier än vuxna. Småbarn kommer mer än andra i kontakt med gifter eftersom de rör sig nära golvet, suger på leksaker och på sina händer.

Haninge arbetar med ett handlingsprogram som ska användas de närmaste åren för att minska de hälso- och miljöfarliga ämnena i förskolan. Där finns en lista på åtgärder som förskolorna kan göra.

– All plast som är mjukare än lego kontrollerar vi. Och vi köper redan i dag så mycket ekologisk mat vi har råd med. Vi gör vad vi kan. Nu blir det ännu mer åtgärder och det är en utmaning. Men man måste ta ansvar för kommande ­generationer, säger Åse Åkesson.

Vi frågar Linda Björkqvist vad de ska göra med de gamla, giftiga leksakerna.

– Vi vet faktiskt inte. En tanke hade ju varit att ta ut dem på gården och låta barnen leka med dem där. Luften fångar ju upp mycket gifter. Inomhus ska vi bara satsa på trä- eller plastleksaker som uppfyller miljö- och hälsokraven.

Kemikalieinspektionen inspekterade 211 leksaker för två år sedan. En fjärdedel av varorna hade för höga halter av farliga ämnen. Det gällde främst så kallade ftalater i mjuka plastleksaker, och bly i elektriska leksaker.

Maria Fägersten (S), grund- och förskolenämndens ordförande, menar att arbetet i Haninge är viktigt och måste få ta tid.

– Det är ingen engångsinsats som kostar en summa, utan ett kontinuerligt arbete för att slippa gifter i förskolan. Vårt mål sträcker sig faktiskt längre än så här, mot ett helt giftfritt samhälle.

Fakta

Åtta steg till färre gifter runt barnen

1. Rensa bort mjuka plastleksaker som bollar, badankor och dockor.

2. Nobba gammal lek-elektronik.

3. Maxa ekomaten.

4. Skrota metallkonserver – de har ofta en ytbehandling på insidan som kan släppa det hormonstörande ämnet bisfenol A.

5. Kolla om skötbord och madrasser innehåller skumgummi ­eller har överdrag av PVC-plast.

6. Städa! Många miljögifter samlas i dammet.

7. Damm fastnar på barnens händer. Tvätta händerna ofta.

8. Doftande produkter kan framkalla allergier. Miljömärkta och parfymfria städprodukter, tvål och tvättmedel är bäst.

Källa: Utbildningsförvaltningen