ANNONS

Gittan har dåliga ben – tvingas sluta på skola

Omtyckta fritidsledaren Gittan sparkad av skolledningen på Söderfjärdsskolan i Vaxholm.
Efter 18 år på skolan fick Gittan tvingas Gittan sluta för att hon har svårt att gå.
Under 31 år, varav 18 på Söderfjärdsskolan, har Birgitta "Gittan" Björkman jobbat för Vaxholms kommun. Sedan ville skolan bli av med henne – för att hon har dåliga ben. Men benen har varit dåliga ända sedan Gittan var tonåring och råkade ut för en bilolycka.
ANNONS

– Hej Gittan… Nej, men hej Gittan! En skolklass tågar in mot Söderfjärdsskolan och när eleverna upptäcker henne är det flera som hälsar glatt.

Birgitta ”Gittan” Björkman, 59 år, har jobbat för Vaxholm kommun i 31 år, varav 18 på Söderfjärdsskolan. Hon är omtyckt av både barn och kolleger.

”Börda för arbetskamraterna”

Men i somras fick hon höra av ledningen att hon är en börda för annan personal på skolan, eftersom hon har dåliga ben, berättar Gittan. Sedan startade skolan en utredning för att svart på vitt fastställa vilka arbetsuppgifter hon klarar av, en så kallad arbetsförmågebedömning.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle råka ut för något sådant, säger hon.

Enligt Gittan fattades beslutet att utreda henne efter att hon haft synpunkter på hur hon schemalagts till höstterminen 2018.

Jag hade aldrig trott att jag skulle råka ut för något sådant

Birgitta ”Gittan” Björkman

Tidigare har Gittan arbetat som klassresurs och barnskötare på fritids, men nu ville skolledningen att hon skulle vara lärare för en sjätteklass och dessutom gå med en etta till skolgymnastiken 800 meter tur och retur.

Men Gittan är inte utbildad lärare och har svårt att gå längre sträckor, därför protesterade hon.

Kolleger erbjöd sig hjälpa

Gittan berättar att kolleger erbjöd sig att gå med barnen till gymnastiken, men att skolledningens beslut låg fast.

ANNONS

Gittan

Gittan 18 år 1978. Året därpå blev hon påkörd av en bil i Vaxholm.

– Det är ingen som missar att jag har problem med mina ben och knän, säger hon.

– Jag blev påkörd i Vaxholm 1979 av fulla ungdomar som stulit en bil.

Skolan utredde hennes psyke

I slutet av augusti blev utredningen klar. Då hade en läkare, sköterska och psykolog bedömt både Gittans fysiska, psykiska och förståndsmässiga förmåga att arbeta. Lokaltidningen Mitt i har tagit del av den och när det gäller förstånd och psyke fann man inga fel alls. Däremot konstaterade man det alla redan visste  – att Gittan klarar av stillastående eller sittande arbetsuppgifter, men har svårt att gå.

Tvärt emot Söderfjärdsskolan nya mål att stå för ”rörelse och hälsa”.

– Jag känner mig kränkt, säger Gittan.

– De har ju använt mitt handikapp för att bli av med mig.

”Väldigt bra pedagog”

Kolleger som Mitt i talat med är förskräckta över vad som hänt. Gittan beskrivs som en väldigt bra pedagog som kan saker som många andra på skolan inte kan – som att sy, pyssla och jobba med läder. Dessutom ansvarade hon tidigare för skolans bibliotek och satt i skolans arbetsgrupp mot mobbning.

Gittan berättar att hon varslades om uppsägning i mitten av september. Nu i november, efter förhandlingar mellan arbetsgivare och fack, avslutades hennes anställning. Arbetsgivaren ger henne åtta månaders avgångsvederlag som plåster på såren.

– Jag har trivts på mitt jobb och tyckt att det varit så kul. Det här är tacken, säger hon.

Rektorn: ”Högt i tak”

När Mitt i kontaktar Louise Furness, rektor för Söderfjärdsskolan, vill hon inte låta sig intervjuas utan väljer att svara skriftligt:

”Skolan har flera forum där all personal är delaktiga och olika frågor lyfts. Jag upplever att det är högt i tak. Självklart exkluderas inte personer med funktionsnedsättning på Söderfjärdsskolan. Vaxholm stad är en stor arbetsgivare med drygt 600 anställda. Det innebär att vi har många miljöer och uppdrag och arbetar ständigt med att organisera arbetet så att vi möjliggör mångfald. Jag kan dessvärre inte uttala mig i enskilda ärenden”.

Självklart exkluderas inte personer med funktionsnedsättning

Louise Furness, rektor för Söderfjärdsskolan

– VI förlorar en väldigt bra pedagog som är bra också för föräldrar, säger en anställd på skolan som Mitt i pratat med.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.