Gjorde en egen insamling till världens fattiga barn

På två eftermiddagar samlade 10-åringarna Vendela Blomqvist och Moa Petersdotter Aho in 1 214 kronor till Unicef.

– Det känns jätteskönt, som att vi gjort något bra, säger Vendela Blomqvist.

Allt började med att Moa Petersdotter Aho och en kompis hade pratat om att samla in pengar för att rädda vilda elefanter som jagas för sina värdefulla betar.

– Men det blev liksom aldrig av och då frågade jag Vendela om vi inte skulle samla in pengar till fattiga barn i stället, berättar Moa.

Flickorna gick hem till Vendela, laddade ner en bild på en fattig och ledsen flicka. Under skrev de en text om att det finns barn som får lite mat, tvingas gå långt efter vatten och inte har pengar till skola och sjukhus.

– Bilden var jättebra för den var så sorglig. Flickan stod och grät bakom ett hönsnät, säger Vendela.

Med sitt egentillverkade informationsblad och en burk med en servett i, gav sig flickorna iväg och knackade dörr. Första eftermiddagen var de hos Vendela, bland radhusen i Krusboda och den andra hos Moa och lägenheterna i Bollmora. Totalt uppskattar de två Tyresötjejerna att de knackat på 120 dörrar. Många gav en 20-lapp eller en tia och ungefär hälften svarade att de inte var intresserade av att skänka några pengar.

Vendela Blomqvist och Moa Petersdotter Aho berättar att de, innan de startade insamlingen, lovade varandra dyrt och heligt, att pengarna verkligen skulle gå till en hjälporganisation. De hade till och med pratat om att det skulle vara bedrägeri att göra något annat.

Och mycket riktigt fanns det folk som tvivlade.

– En tant undrade hur hon skulle kunna veta att vi verkligen skulle skänka pengarna till fattiga barn. Då fick vi förklara och förklara, att vi inte alls skulle köpa godis, som hon trodde. Vi pratade med henne i säkert tio minuter. Till slut gav hon oss 20 kronor, berättar Moa.

När allt var klart fick Moa och Vendela hjälp av sina föräldrar att sätta in pengarna på Unicefs konto. Att de valde just FN:s barnfond Unicef berodde, enlig Vendela, på att de inte kände till något annat.

Nu vill flickorna tipsa andra om att göra likadant. Andra sätt att samla in pengar på skulle kunna vara att baka bullar som man sedan säljer, eller att sjunga och spela gitarr ute på gatan, menar de. Själva vill de försöka samla in pengar på samma sätt en gång till.

– Vi vill rädda världen, säger Moa och skrattar lite generat.

– Det kändes faktiskt jätteskönt, som att vi gjort något bra, säger Vendela.

Vendela Blomqvist och Moa Petersdotter Aho visar upp det diplom de fått från Unicef för sin insats.