ANNONS

Ali gjorde film om ensamkommande

Ali Jafari planerar att göra fler filmer.
Ali Jafari planerar att göra fler filmer.
Ali Jafari och kompisen Mohammad Ali Shiri som också har deltagit i filmskapandet.
Ali Jafari och kompisen Mohammad Ali Shiri som också har deltagit i filmskapandet.
16-årige Ali Jafari ville visa hur livet ser ut för den som kommer ensam till Sverige som flykting. Men hjälp av skolan och vollleybollklubben har han gjort en film.
– Jag vill att alla ska förstå att ensamkommande kommer hit på grund av krig, säger han.
ANNONS

Ali Jafari går i nian på Käppala skola. Favoritämnet är historia och han drömmer om att bli politiker. På fritiden spelar han volleyboll.

De som åkt tillbaka som jag känner till bor på gatan

Men det är inte säkert att det kommer att fortsätta så. För tre år sedan kom han till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Hans asylansökan har avslagits och han är just nu uppe i processen att överklaga. Han är själv övertygad om att han inte har någon framtid om han utvisas till sitt hemland Afghanistan.

– De som åkt tillbaka som jag känner till bor på gatan, säger han.

Lärare och kompisar fick skådespela

För att öka förståelsen för de ensamkommandes situation har han på eget initiativ gjort en film om en pojkes tid i Sverige.

– Jag vill att alla ska förstå att ensamkommande kommer hit på grund av krig, vi kan inte bo i hemlandet, säger han.

Han har gjort filmen med stöd från sina lärare på skolan. LSK Volleyboll, där han spelar, skaffade sponsor till kamera och annan teknisk utrustning. Skådespelar, det gör han själv, lärare på skolan och kompisar.

– Jag gillar att planera, skriva och leda projekt, säger Ali.

Jag blev imponerad när jag såg filmen.

ANNONS

Skolans rektor Monica Lemmimi är imponerad över resultatet.

– Det är avancerat. Jag har själv jobbat med film och jag ser direkt att det här är kvalitet, säger hon.

Filmen slutar olyckligt

Mitt i får titta på filmen som visar en ensamkommande pojkes väg från ankomsten till Centralstationen, via inskrivningen på Migrationsverket till den första förvirrade tiden på ett boende. Och till sist – avslaget på asylansökan som tillkännages kyligt och känslokallt av en handläggare ”som bara gör sitt jobb”.

Filmen kommer så nära

Handläggaren spelas av läraren Helena Percevic Kling.

– Det är inte många som är såhär ambitiösa. Det de har gjort är så viktigt med tanke på hur det ser ut i Sverige i dag. Filmen kommer så nära, säger hon.

Pojken i filmen spelas av Ali , men han spelar inte sig själv,  utan beskriver en ensamkommande pojke, vem som helst.  I filmen väljer pojken att avsluta sitt liv när han får beskedet om utvisning.

Varför låter du filmen sluta olyckligt?

– 17 ungdomar som blivit utvisade från Sverige har begått självmord. Det är jättehemskt för mig. Migrationsverket har inte brytt sig om det, det är det jag vill visa världen, säger han.

Filmen som heter ”Searching for Life” ska först och främst visas på skolan.

Planerar ny film

Ali Jafari och kompisen Mohammad Ali Shiri som också varit delaktig i filmen ska få hålla visningar och leda diskussioner med de andra eleverna. Han hoppas senare på ännu större spridning, via sociala medier.

Filmskapandet har gett Ali mersmak.

– Jag vill göra en till film. Den ska handla om kvinnors rättigheter. I Afghanistan får tjejer som är kanske 12, 15 år gifta sig med män som kanske är 40 år och de får inte gå i skolan, säger han.

Se filmen här: