Gjorde film om Fukushima

Kärnkraftsolyckan i Fukushima skakade världen.

Dokumentärfilmaren och Östermalmsbon Maj Wechselmann, 70, har gjort en film där hon besökt och pratat med de drabbade människorna.

– Jag ville se själv hur det var, säger hon.

Den 11 mars 2011. Klockan är 14.46 när en kraftig jordbävning inträffar utanför Japans kust. Skalvet uppmätte till 9.0 på Richterskalan. Få kan då föreställa sig de katastrofala följderna.

Nästan en timme efter jordskalvet drar en tsunami in över Japans kust – och slår ut kärnkraftverket Fukushima. Stora delar av den japanska kusten ödeläggs av vattnets framfart och över 10 000 människor saknas fortfarande.

En av världens mest allvarliga kärnkraftsolyckor är ett faktum när reaktorerna vid Fukushima havererar och radioaktivt strålning läcker ut i stora mängder.

Maj Wechselmann minns när hon satt hemma och såg allt utspela sig på tv.

– Det var när jag såg explosionerna som jag bestämde mig för att åka ditt själv och se hur det var, säger hon.

Maj Wechselmann åkte i väg med kamera och inspelningsteam. Resultatet blev filmen ”Den mänskliga faktorn – Bi åker till Fukushima”.

Hon har gjort hela 58 filmer. Men att filma från Fukushima var som inget annat. Teamet anlände till staden Iwaki, runt 50 kilometer söder om det havererade kärnkraftverket Fukushima.

– Det var väldigt speciellt, för det här är en katastrof som man inte kan se. Det är osynligt, och allt ser bra ut. Vid huset vi bodde i fanns det en vacker rosenbuske, men när vi mätte med geiger- mätaren var strålningen tio gånger över det normala. Då blir man både skraj och osäker, säger Maj Wechselmann.

I en scen ur filmen besöker Wechselmann en förskola. Just då sågar man ner de radioaktiva träden runt de lekande barnen.

– Man hade även skrapat bort radioaktiv jord från lekplatserna. Och sandlådorna hade varit övertäcka sedan mars förra året, eftersom de var så kontaminerade.

Tanken med filmen är att väcka uppmärksamhet då katastrofen i Japan inte på något sett är över. Problemet med radioaktivt nedfall finns fortfarande kvar.

Dessutom ville Maj Wechselmann sätta fokus på kärnkraftens vara eller icke vara i Sverige.

– Jag hoppas att filmen ska starta en debatt i Sverige. Och att vi slutar med kärnkraft, precis som tyskarna ska göra. Det är helt enkelt för farligt. En svår olycka kan hända även här, säger hon.

Filmen har åkt runt på turné i Sverige och visades i torsdags på biografen Zita i Östermalm.

Men det var nära att det aldrig blev någon film.

– Jag har finansierat allt själv, men ett tag såg det mörkt ut. Men då som var det plötsligt pengar inne på kontot från Benny Andersson. Det tycker jag var fantastiskt, säger Maj Wechselmann..