ANNONS

”Jag är glad att vi klättrar uppåt”

Maria Fägersten (S) igrund- och förskolenämnden i Haninge, är glad över klättringen.
Maria Fägersten (S) igrund- och förskolenämnden i Haninge, är glad över klättringen.
Maria Fägersten (S), ordförande i grund- och förskolenämnden i Haninge, är glad att Haninge klättrar på "Bästa skolkommun"-rankningen.
Maria Fägersten (S) är glad att Haninge klättrar på "Bästa skolkommun"-rankningen.
Maria Fägersten (S), gymnasienämndens ordförande i Haninge.
Maria Fägersten (S) är glad att Haninge klättrar på "Bästa skolkommun"-rankningen.
Haninge klättrar på Lärarförbundets rankning.
Haninge klättrar på Lärarförbundets rankning.
Maria Fägersten (S), tycker att genomlysningen är bra.Maria Fägersten (S), tycker att genomlysningen är bra.Maria Fägersten (S), tycker att genomlysningen är bra.Maria Fägersten (S), tycker att genomlysningen är bra.
Maria Fägersten (S) igrund- och förskolenämnden i Haninge, är glad över klättringen.
Haninge klättrade totalt 35 placeringar på Lärarförbundets årliga rankning ”Bästa skolkommun”. Bland annat klättrar kommunen i fyra av sex kategorier gällande skolresultaten – och är du förskollärare och vill ha bra betalt finns det ingen bättre arbetsplats i landet. Men Haninges andel utbildade lärare och lärartäthet är alltjämt i absoluta botten i landet.

ANNONS

Sugen på ett lärarjobb med bra betalt? Då är det tydligen Haninge du ska söka dig till.

Haninge kommun hamnade på  plats ett i kategorin löner på Lärarförbundets årliga rankning ”Bästa skolkommun”. Men det verkar vara en snittlön som dras upp av förskolelärarna.

Enligt Maria Fägersten (S), ordförande i grund- och förskolenämnden i Haninge, beror förstaplaceringen sannolikt på den stora bristen på förskollärare i kommunen, vilket tvingar Haninge att pressa upp lönerna.

Meddellönen för förskollärare i Haninge är 34 010 kronor i månaden.

Klättrar i fyra av sex skolresultatskategorier

– Vi har svårt att få förskollärare till Haninge och har en lägre andel förskollärare än många andra Stockholmskommuner. Det kanske bara finns en förskolelärare på en avdelning, då bör man få betalt för det tyngre uppdraget, säger Maria Fägersten.

Medellönen för en grundskolelärare i Haninge ligger på 37 049 kronor i månaden.

– När vi pratar lön i själva skolan kan vi inte betala löner som i till exempel Stockholm, som gjort ett dubbellyft på löner två gånger om, eller Botkyrka som gjort en liknande satsning, säger Maria Fägersten.

ANNONS

Viktigast för Haninge kommun var kanske ändå att man klättrade i rankningens fyra av sex kategorier om skolresultat.

Även fast vi har väldigt många nyanlända i skolorna så höjer vi meritvärdet.

I ”genomsnittligt meritvärde för årskurs 9” klättrar Haninge från plats 134 till 90, och i kategorin ”genomsnittligt meritvärde justerat efter förutsättningar och likvärdighetsindex” klättrar kommunen från 61:e plats till 25:e i landet.

I kategorin ”andel elever godkända i alla ämnen i årskurs 9 justerat efter förutsättningar och likvärdighetsindex” hamnar Haninge nu på plats 69 efter att ha varit 185:a på förra rankningen, och i kategorin ”andel 20-åringar med högskolebehörighet” klättrar kommunen från 176:e till 149:e plats i landet.

Kvar i botten gällande lärartätheten

– Jag är glad att vi klättrar uppåt. Vissa parametrar är viktigare än andra, och vi är glada över att kunskapsresultaten, med undantag för en dipp förra året, ökar över tid. Även fast vi har väldigt många nyanlända i skolorna så höjer vi meritvärdet, säger Maria Fägersten.

Även i kategorin avtalspart klättrar Haninge, och det rejält. Från plats 98 till plats 19 i landet.

För en skolledare i Haninge gör det skillnad att kunna anställa en lärare till.

Men Haninge har trots förbättringarna en lång resa kvar, enligt Lärarförbundet. Med en totalrankning på 249 rankas Haninge alltjämt näst längst ner av länets kommuner totalt sett.

Lärartätheten i Haninge är kvar i absoluta botten, här hamnar man på 284:e plats av 290, och andelen utbildade lärare är näst sämst i landet.

– Jag hoppas verkligen att de statliga satsningarna på lärartätheten kommer att synas de kommande åren i Haninge. Vi i kommunen har också gjort en rejäl satsning för 2018 parallellt med de stora statsbidragen. Detta ökar kommunens möjligheter att öka lärartätheten, säger Maria Fägersten.

”Gör skillnad att kunna anställa en lärare till”

Haninges skolor har en driftbudget på 1,7 miljarder kronor för 2018. De statsbidrag som betalas ut till Haninge just för 2017 uppgår till omkring 35 miljoner kronor.

Enligt Maria Fägersten kostar en lärare omkring en halv miljon kronor på ett år, och hon tycker att dessa statliga bidrag betyder mycket, säger hon.

– För en skolledare i Haninge gör det skillnad att kunna anställa en lärare till, säger hon.

Kan kommunen själva lägga mer pengar på skolan?

– Inom kommunens verksamhet ger vi grundskolan en fördubblad ökning av grundbidraget från föregående år, från 1,8 procent till 4 procent. Vi i grund- och förskolenämnden har störst budget i kommunen, men vi behöver ta ansvar för helheten. Varje extra krona till skolan betyder en krona mindre i en annan nämnd, säger Maria Fägersten.

Hur viktig är Lärarförbundets rankning?

– Den är ju medial och den får medialt intresse, men vissa parametrar är ju viktigare än andra.

*Det så kallade grundbidraget som kommunen fördelar till skolverksamheten är den del av elevpengen som återstår till verksamheten exklusive lokalkostnader.

Fakta

Statsbidragen till Haninges skolor 2017

Statsbidraget för den så kallade Lågstadiesatsningen ger Haninge kommun 15,6 miljoner kronor.

Lärarlönelyftet ger 10,4 miljoner kronor.

För ökad jämlikhet i grundskolan får Haninge får 5,1 miljoner kronor i bidrag.

I statsbidrag för mindre barngrupper i förskolan får Haninge 3,4 miljoner kronor i bidrag.

Summa statliga bidrag till Haninge kommuns skolor för 2017: 34,5 miljoner kronor

Källa: Haninge kommun