Glad Luther firas i Vallentuna kyrka

Martin Luther på en gravyr från 1800-talet. På 1500-talet ledde han det religiösa upproret som ledde till lutherska kyrkan.
Martin Luther på en gravyr från 1800-talet. På 1500-talet ledde han det religiösa upproret som ledde till lutherska kyrkan.
Nästa år firas Martin Luthers 500-årsjubileum. Vallentuna församling smygstartar firandet med en teaterpjäs om den levnadsglade munken.

- Det finns många fördomar om Luther, säger Anna Unghammar, församlingspedagog.

1517 spikade Martin Luther upp sina 95 teser på porten till slottskyrkan i Wittenberg för att göra upp med prästvälde och dubbelmoral i katolska kyrkan. Resultatet blev en helt ny kristen inriktning – den lutherska kyrkan som Svenska kyrkan är en del av.

Nu vill Vallentuna församling sprida kunskap om Luther med gratis teater och föreläsning. Den 18 februari ger teatergruppen Seven, pjäsen ”Martin Luther – frihetens profet” i Vallentuna kyrka. Därefter pratar Lutherkännaren Göran Agrell med publiken.

– Det är ett unikt tillfälle att få se en proffsföreställning med dans och musik, säger Anna Unghammar, församlingspedagog i Vallentuna församling.

Varför ska man lära sig mer om Luther?

– Jag tänker att i samhället i dag när vi har så många religioner och livsåskådningar kan det vara roligt att veta vad den lutherska traditionen handlar om.

Var han inte en väldigt tråkig och sträng person?

– Det finns många fördomar om Luther. Tittar man närmare på Luthers liv och texter är glädjen och livslusten i fokus. Luther var en jämställd person som var glad i livet och betonade frihet och rättvisa.