ANNONS

”Glädje, stolthet och vemod”

Studenttider innebär glädje och tårar för både elever och lärare. Först ut bland Botkyrkas kommunala gymnasieskolor var S:t Botvids treor som sprang ut i torsdags. Mitt i var med och kollade vad studenterna hade för planer.
ANNONS

Strax efter klockan nio på morgonen, till personalens applåder, gör de första studenterna entré på S:t Botvids gymnasium.

– Vi brukar alltid planera skolornas utspring så att de är på olika dagar. Eftersom föräldrar kan ha barn i olika skolor, och elever vill fira kompisar på andra skolor, berättar Malin Winbladh, rektor på S:t Botvids gymnasium.

Fotografering, avtackning, stipendieutdelning, studentlunch och till slut det laddade utspringet väntar.

– De har haft klasskamp för att bestämma vilken ordning klasserna ska springa ut, säger Malin Winbladh och visar mig vidare till särskolan där tolv elever tar studenten i år.

– Här bjuder vi på studentlunch med oxfilé, potatissallad, sparris och sedan blir det chokladtårta med jordgubbar, berättar Hans Edgren, musikterapeut.

Strax efter klockan 12 har 85 glada studenter sprungit ut för sista gången från gymnasiets huvudbyggnad. Från fönstret i expeditionen har man bra utsikt över festen. Malin Winbladh filmar ut över havet där stolta föräldrar möter sina elever.

– Det här är ett så tydligt avslut på de här tre åren, både för eleverna och för oss som arbetat med dem. Det är både glädje, stolthet och vemod den här dagen, säger hon.

I fredags sprang Tumba gymnasiums studenter ut och på onsdag klockan 11 är det dags för studenterna på Tullinge gymnasium.

De flesta elever jag pratar med kommer att plugga vidare direkt och flera har fått sommarjobb. Den gemensamma arbetsmarknaden i Stockholm är och har varit god en längre tid, men Botkyrka dras, liksom Södertälje, fortfarande med en hög arbetslöshet, berättar, Anne-Marie Illum, arbetsförmedlingschef för de två kommunerna.

ANNONS

– Men de som tar studenten går ut med bättre förutsättningar än de som inte har gymnasiekometens. Många har redan skaffat sommarjobb, men det finns fortfarande lediga platser, så för dem som inte fått något är det inte kört, säger hon.

Vilka yrken är det lättast att få jobb i?

– Vården – då är saken biff. De som utbildat sig till undersköterska eller mentalskötare i gymnasiet har jobb redan i februari-mars, och då är det inte vikariat utan fastjobb. Om man har gått en teoretisk linje så kan det vara svårare, men det är fortfarande ett försprång mot de som inte gått gymnasiet. Allt beror på vad du jämför med. Arbetsgivare efterfrågar ofta utbildning, erfarenhet och körkort. Men man måste läsa annonserna mellan raderna och våga söka ändå. Det är en träningssak, säger Anne-Marie Illum.

David Aydin, Norsborg, samhällsprogrammet, S:t Botvids gymnasium:

– I sommar ska jag plugga och resa. Sedan vill jag bli ekonom och entreprenör. Den här dagen ska jag fira med kompisar och familj.
Gabriella Botrus, Norsborg, hotell- och turism, Sankt Botvids gymnasium:

– Nu ska jag ta sommarlov, sedan vill jag plugga vidare till fritidspedagog.
Christopher Gustavsson, Tumba, estetiska -inriktning cirkus, Sankt Botvids gymnasium:

– Jag har kommit in på cirkusskola i Köpenhamn i höst, jag villa arbeta som jonglör. I dag ska jag festa!
David Ahlén, Södertälje, samhäll - inriktning beteendevetenskap, Tullinge gymnasium:

– Jag vill bli hälsopedagog och har sökt in till idrottshögskolan till hösten. Jag tänker inte så mycket på studenten, men det är roligt att ta nästa steg i livet nu.
Shiba Noory, Huddinge, naturvetenskap, Sankt Botvids gymnasium:

– Jag ska plugga till läkare i höst, i sommar ska jag jobba och resa. Jag ser mest fram emot att springa ut i dag!
Emma Gunnheden Yrjas, Huddinge, samhäll -inriktning beteendevetenskap, Tullinge gymnasium:

– Jag ska plugga vidare till hösten och bli grundskolelärare. Studenten för mig är att få en bra avslutning på gymnasiet.
Johanna Karlsson, Tullinge, samhäll - inriktning beteendevetenskap, Tullinge gymnasium:

– Jag kommer att börja jobba, men vet inte riktigt med vad. Jag försöker hitta jobb bara. Studenten blir en sista rolig dag med de man har gått med i tre år.
Gett Ritthimontree, Tullinge, samhäll - inriktning beteende, Tullinge gymnasium:

– I sommar kommer jag att jobba och resa, sen ska jag plugga vidare till socionom. Studenten blir ett avslut på tre stressiga år och starten på ett nytt kapitel.