Glädjebeskedet: Våren kan ha anlänt till Stockholm

Våren kan redan ha kommit till Stockholm under fredagen.
Våren kan redan ha kommit till Stockholm under fredagen.
SMHI:s glädjebesked gör gällande att Stockholm kommer välsignas med 8 plusgrader i helgen. Är våren här nu? Rent meteorologiskt kan vi slå fast det först om vecka.
– Man kan nog få känna vårkänslor i helgen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Damm som yr, hundbajs som tinar och det droppande ljudet av töande snö. Det är vad som väntar stockholmarna i helgen … Och det är väl alldeles underbart.

Men kan det verkligen vara så att våren är på gång i Stockholm? I mitten av februari?

Prognoserna skvallrar om det.

Åtta plusgrader

Enligt SMHI letar sig temperaturerna upp mot 8 grader under fredagen och 7 på lördagen. Är man något mer optimistiskt lagd så erbjuder Klart och Foreca prognoser om hela 8 grader på lördagen. Lägg till en skinande sol och vad har vi då om inte vår … Eller?

Hej Marcus, meteorolog på SMHI, är det dags att byta griller mot grillen? 

– Jag kan säga att det är en markant mild luft som rört sig upp över Sverige, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Han säger att våren kan redan vara i Stockholm på fredagen.

Men att vi vet det först om en vecka.

– Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnets medeltemperatur ska ligga över noll grader, sju dygn i följd. Och blir det så att värmen håller i sig en vecka så sätter man vårens inträde på det första varma dygnet – vilket då blir nu under fredagen. Det måste också vara efter den 15 februari – och det är ju i dag!

Så här möter en av Mitt i:s läsare våren – med en kall och cigarr vid Medborgarplatsen. Foto: William Wiberg

Kan bli svalare – men inte iskallt

Han flaggar för att det milda vädret kan dra söderut i nästa vecka, men det innebär inte att minusgraderna är på väg tillbaka. Det är fortfarande väldigt milt för årstiden.

– Februari kan ju vara en ganska kall månad, men det är inte helt ovanligt att det kommer mildare luft som det gör nu. Det beror på lågtrycken i atmosfären och deras banor.

När brukar våren komma till Stockholm?

– Rent statistiskt så brukar våren anlända den 16 mars. Man brukar jämföra med klimatperioden 1961 fram till 1990. Och tar man rent statistiskt ut det på alla år så landar man i mitten av mars.

Finns det chans att det kan bli ännu varmare lokalt?

– Nja, jag kan ju annars tipsa om att leta upp en solbelyst fasad. Då kan man nog få känna vårkänslor.