ANNONS

Glädjebeskedet: 4H-gården är räddad

Djur och personal får stanna på 4H-gården i Vallentuna.
Djur och personal får stanna på 4H-gården i Vallentuna.
Årets julklapp till Vallentunas barn och unga kommer redan på lucia.
4H-gården är räddad.
– Alla är så glada, det har varit glädjetårar här, säger en glad Kaisa Karlsson på 4H.
ANNONS

Alldeles nyss gick kommunen ut med ett pressmeddelande på sin hemsida om att Vallentuna kommit överens med 4H om ett nytt avtal som räddar kvar  verksamheten på Vallentuna 4H-gård. En verksamhet som 4H så sent som för några veckor sedan såg sig tvingade att lägga ned. Avtalet med kommunen hade löpt ut och en stram kommunbudget medgav inte ett avtal som var rimligt för föreningen.

Men nu har parterna alltså kommit överens om hur ett nytt avtal ska se ut. Exakt hur det ser ut vill ingen berätta innan det är påskrivet. Men det innebär dels att kommunen kan ta pengar från fler håll i budgeten för att få ihop notan, dels att det blir mer långsiktigt.

– Det som är klart är att olika förvaltningar hjälps åt och drar nytta av verksamheten, säger Lars Carlsson, ordförande i fritidsnämnden, C. Det har varit vår inriktning hela tiden under förhandlingen. Det blir ofta bättre avtal om man tar det lugnt och gör det bra. Jag är väldigt glad att det inte behöver gå så långt att djuren behöver flytta och över att personalen får stanna. Och det finns så få 4H-gårdar som är så centralt belägna som den här. Det är jätteroligt. Men jag har hela tiden känt mig trygg med att vi ska komma fram till det här.

Även kommunstyrelsens ordförande  Parisa Liljestrand, M, är nöjd.

– Nu blir det tydligare hur 4H ska kopplas mot kommunens verksamheter. 4H får ett tydligare pedagogiskt ansvar att ta emot förskolor, skolor och även en del av socialförvaltningens verksamheter. Då kan flera förvaltningar vara med och finansiera. Barn- och ungdomsförvaltningen, fritidsförvaltningen och socialförvaltningen.

Glädjetårar

Kaisa Karlsson, regionskonsulent på 4H i Stockholms län, har förhandlat med kommunen. När vi når henne på telefon sitter hon och fikar med personalen på 4H-gården i Vallentuna.

– Det är ju underbart och alla är jätteglada, det har varit glädjetårar. Nu håller vi på och planerar för morgondagen. Det skulle ha blivit en avskedsceremoni men nu blir det en glädjefest med luciatåg i stället.

ANNONS

Hon berättar att de senaste veckorna handlat mycket om att byta information.

Möten

– De har ställt frågor och jag har samlat in information om hur avtalen ser ut i andra kommuner. Och de har också varit kreativa och hittat ett sätt att lösa finansieringen. Jag tror att man har insett att det skulle innebära en väldigt stor förlust att inte ha kvar gården. Men under processens gång har man kanske inte velat gå ut innan de verkligen kunnat komma med något eftersom de har ett hårt läge.

Även Parisa Liljestrand är glad.

– Det har varit ganska arbetssamma veckor och det är klart att det känns väldigt skönt att vi hittat en lösning. Det är jätteroligt , säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.