Glädjebeskedet: Kista International kan räddas

Johan Segerfeldt, rektor på Kista International School, är hoppfull.
Johan Segerfeldt, rektor på Kista International School, är hoppfull.
Johan Segerfeldt, rektor på Kista International School.
Johan Segerfeldt, rektor på Kista International School.
Kista International School måste lämna sina lokaler – ett besked som spridit oro bland elever och föräldrar.
Nu ser det ut om att skolan hittat en lösning.
– Jag är hoppfull, säger rektorn Johan Segerfeldt.

Kista International School sticker ut. Här går nästan varenda elev ut med gymnasiebehörighet, ovanligt i området, och enligt Skolverkets senaste SALSA-mätningarna är eleverna de bäst presterande i Stockholm.

Men skolans framtid har hängt på en tunn tråd. Sedan skolan startade 2013 har man haft ett tillfälligt hyreskontrakt med Svenska Bostäder. Förra året stod det klart att skolan kan tvingas lämna sina lokalerna på Sibeliusgången inom kort.

– Det skapar en osäkerhet. Några av eleverna har valt att sluta, även om jag inte kan säga helt säkert att det beror på flyttkravet, säger rektorn Johan Segerfeldt.

Hittat nya lokaler

Att hitta alternativa lokaler till skolans 400 elever har varit svårt och skolan har länge kämpat för att Svenska bostäder ska ge dem ett förlängt kontrakt.

Nu, precis innan kontraktet löper ut, ser det ut som att skolan kommit fram till en lösning. En privat fastighetsägare är beredd att hyra ut sina lokaler på Borgarfjordsgatan om skolan får ett bygglov av staden.

– Det är 7 000 kvadratmeter och ligger i Kista, vilket passar oss bra med tanke på vårt namn. Om vi flyttar dit blir det ett förstahandskontrakt och en permanent lösning, säger Johan Segerfeldt.

Johan Segerfeldt, rektor på Kista International School. Foto: Ida Persson.

”Är hoppfull”

Innan skolan kan flytta in krävs ett permanent bygglov och för att det ska bli möjligt måste detaljplanen för lokalerna på Borgarfjordsgatan ändras. Processen ligger just nu hos Stockholms stad och det finns ingen prognos för hur lång tid det kan ta.

– Vi är beroende av att kommunen kan ordna med bygglov, men efter kontakter med dem har vi fått signaler om att det ska gå att ordna. Jag är hoppfull, säger Johan Segerfeldt.

Mitt i har kontaktat stadsbyggnadsförvaltningen för att få veta när och om bygglovet kan vara klart, men vi har inte fått något svar.