Glädjen i äldreboendets matsal har försvunnit

Karl-Evald Carvérus saknar restauranggäster utifrån.
Karl-Evald Carvérus saknar restauranggäster utifrån.
Gästerna utifrån försvann när man slutade laga mat i restaurangen på Orrens äldreboende i Tumba.

– Nu är vi sex sju stycken härifrån, säger boende Karl-Evald Carvérus.

Den 1 augusti stängde restaurangen på Orren och de boende började få mat från närbelägna Allégården i stället. I juli berättade Lokaltidningen Mitt i om de boendes oro över att mista sin samlingspunkt. Nu sammanfattar Karl-Evald Carverus, 87, läget:

– Maten är det inget fel på, men det är inte som det var förr. Det är mycket mindre folk här i restaurangen. Nu är vi sex sju stycken härifrån som äter.

Först skulle restaurangen stänga helt och de äldre skulle få äta matlådor uppe på sina rum. Senare bestämdes att de äldre skulle kunna äta sina matlådor i restaurangen. Två månader efter det har vård- och omsorgsförvaltningen precis börjat erbjuda mat från kantiner i matsalen.

– Vi provar det här under hösten, tar in vad folk tycker och försöker att anpassa oss så gott det går. Man ska kunna sitta i restaurangen och få mat upplagd på en tallrik, säger Mahria Persson Lövqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen.

Precis som tidigare går det att komma utifrån och köpa mat. Men kunderna har inte hittat tillbaka.

– Många var arbetare som kom hit och åt lunch. Men de kommer ju inte längre, säger Karl-Evald Carvérus.

Matsalen har öppet vardagar. På helgerna är det matlåda som gäller.

– Vi får gå ner och hämta lådan och gå upp och sätta sig i lägenheten. Man saknar ju kontakten med varandra. Jag tycker det är hemskt att det blivit så här, säger Karl-Evald Carvérus.

På helgerna fungerar inte heller utkörningen av matlådor som den ska.

Enligt flera boende kommer ibland maten en timme senare än bestämt, något som Mahria Persson Lövkvist lovar att undersöka.

Restaurangen stängdes för att köket enligt kommunen är utslitet och för dyrt att renovera. Men skulle någon utomstående vilja ta över och börja laga mat på Orren igen är kommunen positiv.