Min lokala hjälte

Glädjeört hittad i Tyrestas skogar

Örten Allegrare Despertare hittades i Tyrestas skogar i onsdags.
Örten Allegrare Despertare hittades i Tyrestas skogar i onsdags.
En ört som senaste sågs för 150 år sedan har hittats i Tyresta naturreservat. Enligt det europeiska forskarteam som gjort fyndet kan örten komma att revolutionera den naturliga läkemedelsindustrin.

– Den gör att man orkar mer och får en att känna sig pigg och glad, säger Myglas Mykonos, chef för forskarteamet.

Ett forskarteam från Europas geologiska forskningscentrum har gjort det historiska fyndet djupt inne i Tyresta naturreservat. Örten de upptäckt hittades senast på 1800-talet på den ryska tajgan.

– Vi trodde inte att den fanns, men nu fann vi en hel äng. Den blommar bara en vecka, tidigt på våren, och dör sedan, så den är mycket svår är att hitta, säger forskarteamets ledare, Myglas Mykonos.

Enligt de beskrivningar som finns av örten har den positiva hälsoeffekter på människan på så vis att den ger ett glatt och piggt lynne.

– Men den är inte beroendeframkallande. På de här mörka breddgraderna skulle den kunna ha en revolutionerande inverkan. Folk skulle bli mycket gladare och trevligare, säger Myglas Mykonos.

Först att pröva örten, som fått det latinska namnet Allegrare Despertare blev personalen på Naturum. De fick den stora äran, att enligt de äldre beskrivningarna dricka den, sedan örten bryggts till ett smultronsmakande te.

– Vi är fortfarande som nya och går omkring och ler hela dagarna. Vi har till och med börjat ge varandra en och annan bamsekram, säger nationalparkschefen Per Wallsten.