Dags för Glädjeruset igen – loppet som har växt varje år

täby glädjeruset team nordmark
Mikael Nordmark och sonen Hugo i årets gula Glädjeruset-tröjor. På lördag är det dags för dem att delta ihop igen.
På lördag är det åter dags för motionsloppet Glädjeruset i Täby. Arrangören hoppas att det vid årets femårsjubileum blir rekordmånga deltagare på startlinjen.
– Vi har 1000 anmälda i dag. Jag tror att det blir 1500 som deltar om det inte regnar, säger initiativtagaren Mikael Nordmark.

För Mikael Nordmark betyder det mycket att så många vill delta i löparfesten. Han kommer som vanligt att springa ihop med sonen Hugo, 10, som föddes med en allvarlig hjärnskada och sitter i rullstol.

– Vi ville starta ett lopp där alla deltar sida vid sida. Det är det jag tycker är unikt med vårt lopp.

Glädjeruset föddes ur förtvivlan

Idén till Glädjeruset dök upp när han och Hugo nekades att ställa upp ihop i Stockholms halvmara. Loppet har sedan växt för varje år. Från ett förtvivlat utrop i sociala medier över orättvisan att tvingas stå utanför till ett sant glädjerus.

– Första året var det 25 personer och då hade vi start och mål på vår garageuppfart, berättar Mikael Nordmark.

Hugos välgörenhetslopp har tusen deltagare: Pappa bär honom i mål

Festivalkänsla runt loppet i år

I år sker start och mål vid Hägernäs strand ovanför badplatsen. Glädjeruset består av en bana på 2,5 km, 5 km, eller 10 km samt 400 meter i Knatteruset för de minsta.

För de som varken vill springa, rulla eller gå kommer det att finnas massor av aktiviteter på plats, bland annat gratis ansiktsmålning, fiskdamm, lyckohjul, ponnyridning. Det kommer även att säljas fika och mat från ”foodtrucks”.

Överskottet går till välgörenhet

Glädjeruset har en något högre startavgift än flera andra motionslopp eftersom överskottet går till välgörenhet. På lördag kommer även pengar att delas ut till bland annat flera föreningar.

– Jag och min vän Martin har startat en stiftelse i Hugos namn. Målet är att främja ett gott aktivt liv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning och deras familjer, förklarar Mikael Nordmark.


Fotnot: Läs här den längre intervju med Mikael Nordmark om kampen för sonen Hugo.

Fakta

Glädjeruset i Täby – här är tid och plats

När? Lördag den 24 augusti 2019.

Var? Banan går längs med vattnet mellan Hägernäs strand och Näsby slott. Start och mål vid Hägernäs Idrottsplats (Vaktgränd 7, Täby). Kan blir trångt om parkeringar, enligt arrangören. Handikapparkering sker vid Viggbyholms IK.

Mer? Knatteruset, som anmäls på plats, börjar kl.11.15. Uppvärmning sker en kvart innan. Glädjeruset 10 km startar 12.00 Uppvärmningen sker med Friskis & Svettis kl.11.40. Glädjeruset 5 km startar kl.12.10 och Glädjeruset 2,5 km startar 12.20. Ordinarie anmälan är öppen fram till kl.15.00 dagen före loppet. Efteranmälas kan sedan göras fram till 11.30 på lördagen.

Källa: gladjeruset.se