Glädjeyra när studenter sprang ut ur Kärrtorps gymnasium

Studenten Bintou Jallow Sohna firas av pappa Pappa Abubakar Jallow och lillasyster Marie Jobe. Utspring vid Kärrtorps gymnasium 11 juni 2019. Obs att alla tre har olika efternamn
Studenten Bintou Jallow Sohna firas av pappa Abubakar Jallow och lillasyster Marie Jobe, efter tre år på Samhällsvetenskapsprogrammet.
Jubel, dans, sprutande skumpa och stora kramar.
Glädjeyran var stor vid Kärrtorps gymnasium när årets studenter sprang ut.
– Nu är det jobb och resor som gäller! säger Bintou Jallow Sohna.

Det råder högtidlig förväntan vid Kärrtorps gymnasium. På gården har studenternas föräldrar, syskon, släktingar och goda vänner slutit upp. De är finklädda och har plakat, blommor och ballonger i händerna. Många av dem tittar uppåt fönstren, spanande efter ”sin student”.

Så slår klockan 12. Då springer de fyra avgångsklasserna ut. Samtidigt bryter festyra ut. Studenter och anhöriga jublar, champagnekorkar smäller och mer eller mindre vilda danser pågår lite överallt, varvade med stora kramar.

Sipan Sharif, insvept i den kurdiska flaggan, med mamma Zyan Musa.

– Det här är så fantastiskt. Jag har kämpat i fyra år. Det har varit jobbigt och nu är det klart, säger Farstabon Sipan Sharif, med ett stort leende.

Han har gått naturvetenskapsprogrammet och har målet klart för sig – han ska bli civilingenjör. Men i dag är det fest som gäller.

– I morse var det champagnefrukost och nu firar vi här. Senare ska vi ha studentmottagning och så ska jag festa med kompisarna! säger han.

Klasskompisarna Nomi, Theresa och Alima dansar av glädje, blöta av skumpa. Utspring ur Kärrtorps gymnasium 11 juni 2019. Gänget har gått samhällsvetarprogammet.

Klasskompisarna Nomi, Theresa och Alima har gått samhällsvetarprogammet ihop. Nu dansar de av glädje, blöta av skumpa. 

Sipan Sharif ser ut att ha torra kläder. Många andra är desto blötare. Traditionen att låta sig översköljas av skumpa är populär och inom området med ”tillåten vaskning” flödar mousserande vin över dansande tjejer och killar. En hel del konfetti virvlar också runt – och en och annan smällare avfyras.

Sätrabon Guido Arteaga är rejält blöt, men inte ett dugg ledsen över det.

– Jag är jätteglad! Jag har gått samhällsvetarprogrammet. Det har varit kul men jobbigt – och nu ska jag fira, säger han.

Guido Arteaga har gått ut Samhällsvetarprogrammet. Utspring på Kärrtorps gymnasium 11 juni 2019. Här med mamma Mercedes Munguia.

Guido Arteaga med mamma Mercedes Munguia, som är stolt över sin son.

En bit därifrån kommer Kärrtorpstjejen Bintou Jallow Sohna fram till sina föräldar och sin lillasyster, ivrigt väntande med ett plakat där Bintou ännu bara är en liten tjej med tofsar i håret.

Nu är hon 19 år och äntligen klar med gymnasiet. Det har varit tre arbetsamma år på samhällsvetenskapsprogrammet, med inriktning beteendevetenskap.

– Det var väldigt lätt i början. Sedan blev det tuffare och tuffare. Men nu är jag klar och nu är det jobb och resor som gäller. Jag ska jobba på ålderdomshem i sommar och sedan ska jag åka i väg någonstans, berättar hon.

Familjen är stolt över Bintou Jallow Sohna.

– Det här är en fantastisk dag. Vi är jätteglada allihop. I kväll blir det stor fest, säger pappa Abubakar Jallow.

Studenten Bintou Jallow Sohna firas av pappa Pappa Abubakar Jallow och lillasyster Marie Jobe. Utspring vid Kärrtorps gymnasium 11 juni 2019. Obs att alla tre har olika efternamn

Studenten Bintou Jallow Sohna firas av pappa Pappa Abubakar Jallow och lillasyster Marie Jobe.