ANNONS

Gladöborna protesterar mot dålig busstrafik

Bussmanifestation i Gladö Kvarn. Kritik mot Buss tidtabellen. Elin Widsten
Bussmanifestation vid Gladö kvarn i onsdags morse. Elin Widsten berättar om förseningar.
Fler bussar och bussar som kommer i tid. Det kräver nu invånarna i Gladö kvarn, vars barn ofta blir försenade om de tar bussen till skolan på morgonen.
I onsdags morse samlades ett 30-tal invånare för att visa sitt missnöje med busstrafiken.
– Ingen, varken kommunen eller SL, tar ansvar för att barnen kommer till skolan, säger Ursula Ringwall.
ANNONS

Klockan 06:10, 07:40 och 08:43. Det är de tider som buss 709 går från Gladö kvarn på morgonen mot Balingsnässkolan och centrala Huddinge.

Men bussen blir ofta fullsatt och försenad, så att barnen kommer för sent när klockan ringer in på Balingsnässkolan vid 08-tiden.

Tvingas ta bilen

De barn som åker buss vill säga. Flera föräldrar åker både bil själva till jobbet och skjutsar sina barn, eftersom att bussen inte går oftare. Framför allt om barnen går på andra skolor än den i Balingsnäs.

För att protestera mot detta – och kräva bättre busstrafik till Gladö kvarn över hela dygnet – samlades ett 30-tal skolbarn, föräldrar och andra invånare vid Affärsviken i Gladö kvarn på onsdagsmorgonen.

Bussmanifestation i Gudö Kvarn. Kritik mot Buss tidtabellen. Ursula Ringwall och Anna Sundberg

Bussmanifestation i Gladö Kvarn, Ursula Ringwall och Anna Sundberg berättar om problemen.

Elin Widsten, 12 år, berättar att det känns stressigt att ofta komma för sent till skolan när bussen är sen.

ANNONS

– Lärarna förstår. Men man stör de andra på lektionen. På eftermiddagen får jag vänta länge på bussen, det blir mindre tid hemma, säger hon.

Rektor säger ifrån

Kent Jonsson är biträdande rektor på Balingsnässkolan. Han betonar vikten av att busstrafiken fungerar för elevernas skull.

– Vi vill att barnen kommer i tid till skolan. Det är nummer 1. Vi har svårt att göra något åt bussarna. Det är SL:s ansvar att ha schyssta kommunikationer så att man kan ta buss till skolan eller arbete, säger han.

En av de föräldrar som ofta skjutsar sina barn med bil är Bo Källström (L), också politiker och vice ordförande i grundskolenämnden. Han var med vid bussmanifestationen.

Han säger att han ska jobba för att kommunen ska påtala vikten av bättre busstrafik till SL.

Bussmanifestation i Gudö Kvarn. Kritik mot Buss tidtabellen. Bo Källström

Bussmanifestation i Gladö Kvarn. Bo Källström.

Både han och de andra invånarna har fått veta av SL att den låga turtätheten beror på att det bor för få invånare i Gladö kvarn, ett område som växer och har gått från att vara ett sommarstugeområde till ett område där de flesta bor året runt.

– Men frågan är vad som är hönan och vad som är ägget. Många har två bilar på uppfarten här. Men det hade ju inte behövts om bussen gick oftare, säger Bo Källström (L).

Mitt i har sökt SL som ska återkomma med svar på hur de ser på bussfrågan.

Fakta

Fakta

Det finns 440 bostäder i Gladö kvarn och ungefär 100 till ska byggas.

Majoriteten av de boende är året runt-invånare och området håller på att omvandlas på flera sätt, till exempel ska kommunalt vatten och avlopp införas.

Under tiden som vägen i Gladö kvarn byggdes om bekostade kommunen en buss som gick till Gladö kvarn. Den gick oftare än SL:s ordinarie trafik som är i gång igen nu.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.