Glapp mellan mäns och kvinnors löner

En vaktmästare i Värmdö kommun tjänar 2 500 kronor mer än en barn-skötare.

Men politikerna vill inte sätta jämställdhetsfrågan före andra.

Driftarbetare och vaktmästare i kommunen får mer i sina lönekuvert än undersköterskorna och barnskötarna. En it-tekniker tjänar mer än någon med köks- ansvar och ingenjörer mer än sjuksköterskor.

Listan över mansdominerade yrken i Värmdö kommun där snittlönen är högre än i likvärdiga kvinnodominerade yrken är lång.

Ändå anser kommunen i den senaste lönekartläggningen att det finns godtagbara förklaringar till skillnaderna.

Till exempel förklaras vaktmästarnas höga snittlön med att de är äldre. Driftarbetarnas högre löner förklaras med marknads­löneläget i Storstockholm.

Inför årets löneförhandling försökte kommunalrådet Malin Åberg Aas (MP) få med sina manliga politikerkolleger på en skarp formulering om att prioritera jämställdhetsfrågan.

Men de manliga kollegerna ändrade sig i sista stund och jämställdhetsfrågan blev en av flera riktlinjer.

– Vi tyckte inte att politiken är rätt ställe att föra de här frågorna. Vi ville inte skriva personalchefen på näsan. Han ska ju ha en chans att diskutera och inte vara uppbunden, säger Anders Bergman (FP).

Beslutet ledde till att Malin Åberg Aas, medlem i den styrande Värmdökoalitionen, lade ner sin röst när beslutet om årets förhandlingar skulle tas.

– Det går inte att huka år efter år och skylla på marknadens mekanismer. Politiker kan se till att man arbetar metodiskt med att höja kvinnodominerade yrken. Andra kommuner jobbar med det här. Vi skulle kunna vara en av dem, säger hon.

Fakta

Mindre i lön för likvärdigt jobb

Värmdö kommun har drygt 2 400 anställda.

Fyra av fem är kvinnor. Deras snittlön är 94 procent av männens. För tre år sedan var siffran 91,3.

Enligt kommunens senaste lönekartläggning finns det tolv mansdominerade yrken där genomsnittslönen är högre än inom andra likvärdiga eller högre värderade kvinnodominerade yrken.

Till exempel tjänar en barnskötare i Värmdö i genomsnitt 21 291 kronor i månaden.

En vaktmästare tjänar i genomsnitt 23 833 kronor – 2 500 kronor mer än barnskötaren.

Källa: Värmdö kommun