Glas krossades och bilar brändes

Ronny Johansson jobbar hårt för sitt Brandbergen och är överraskad över förra helgens upplopp. ”Jag känner många av ungdomarna här, och jag önskar att polisen kunde lära känna dem också.”
Ronny Johansson jobbar hårt för sitt Brandbergen och är överraskad över förra helgens upplopp. ”Jag känner många av ungdomarna här, och jag önskar att polisen kunde lära känna dem också.”
Stenkastning mot polis, skadegörelse och bränder. Även Haninge utsattes för oroligheter i förra veckan.

– Ungdomarna har för lite att göra, säger Ronny Johansson i Brandbergen.

En poliskontroll av en misstänkt stulen moped. Det föranledde det storbråk som skedde vid 04-tiden förra söndagsmorgonen på Brandbergens busstorg.

När polisen grep mopedföraren svarade runt 20 unga män mellan 17 och 25 år med att, enligt polisen, gå till angrepp med stenar stora som tennisbollar, troligtvis hämtade från renoveringsarbeten.

Upploppsmännen gav sig därefter på fritidsgården och centrum.

Runt tolv poliser var till slut på plats, fem personer greps och polisen räknar med att hitta fler misstänkta. Storbråket rubricerades som våldsamt upplopp.

Under natten mot torsdagen blev det nya oroligheter.

Sten kastades mot Brandbergens poliskontor och en ruta krossades till Brandbergsskolans korridor, därefter kastade någon in tårgasspray.

Samma natt var det skadegörelse på gamla Jordbromalmsskolan och i en container bakom Jordbro centrum brann det.

Natten till fredag brann det återigen, denna gång i bilar i Brandbergen och Jordbro. I Jordbro spred sig bilbranden till en av butikerna i centrum.

Oroligheterna fortsatte, även runt Handens pendeltågsstation, under helgen men såg ut att klinga av under natten mot söndag.

– Vi ser att upploppen har smittoeffekter. Det är klart att vi skulle kunna synas i ännu större omfattning, men både Brandbergen och Jordbro är prioriterade av oss. Och vi kan inte ensamma lösa detta. Var är alla vuxna förebilder? Unga vuxna i 25-årsåldern ska inte driva runt i Brandbergen klockan 04 på natten. De borde sova, ha sysselsättning, säger närpolischef Max Åkerwall.

Krögaren Ibrahim Abay skulle ha öppnat sin nya krog i Jordbro centrum i förra veckan.

Oroligheterna stoppade honom.

– Det är bra att vuxna gick ut i helgen och fanns på plats i Jordbro. Det har lugnat ner ungdomarna. Nu hoppas jag kunna öppna krogen utan att vara rädd.

Även i Brandbergen ordnades vandringar under helgen.

Ronny Johansson, känd som Brandbergstomten, har bott här sedan 1978 och är en av dem som känner Brandbergen bäst.

– Vi har lite moppebusar, men det har aldrig gått så här långt tidigare. Men när det snålas in på allt som gäller ungdomar så blir det så här. Känslan bland oss som bor här är att polisen syns för lite, att man inte känner ungdomarna tillräckligt.

Fakta

Upploppen startade i Husby

Gnistan för upploppen misstänks ha varit polisens dödskjutning av en 69-årig man i Husby.

Förortsvåldet spred sig till bland annat Jakobsberg, Hjulsta, Skogås, Rågsved och Bredäng.

Stockholmspolisen har fått kritik både i Sverige och internationellt för att man inte kunnat hantera upploppen.

Polisen har anmält sin egen insats i Husby efter skarp kritik från medborgarvärdar och nattvandrare, som uppgett att de kallats negrer och apor.

Källa: TT, Polisen