Glas och fimpar på dagisgården

Förskolechefen Eva Idermark med Gabriella Zadroga och Aicha Kamara på förskolan Svalan.
Förskolechefen Eva Idermark med Gabriella Zadroga och Aicha Kamara på förskolan Svalan.
Nedskräpningen på skolgården kan vara farlig för barnen. Här är Svalans förskolechef Eva Idermark tillsammans med Gabriella Zadroga, 5, och Aica Kamara, 5.
Nedskräpningen på skolgården kan vara farlig för barnen. Här är Svalans förskolechef Eva Idermark tillsammans med Gabriella Zadroga, 5, och Aica Kamara, 5.
Flera förskolor i Botkyrka har problem med ungdomar som skräpar ner på gårdarna under kvällar och nätter.

På Svalan i Alby tvingas personalen regelbundet städa barnens lekplatser från fimpar, kondomer och spritflaskor.

– Utanför en av avdelningarna hade någon spridit ut mjöl och ägg på natten och utanför en annan avdelning hittade de jointar, berättar förskoleläraren Eva Haller på Svalan i Alby.

Här går runt 170 barn på de nio avdelningarna. Städningen av gårdarna har blivit ett regelbundet inslag i personalens vardag.

Svalan har även råkat ut för stölder, och i höstas fångades några ungdomar på en övervakningskamera när de slog in en ruta och förstörde en projektor för flera tusen kronor.

– Jag anmäler allt till kommunen och vi har skrivit att vi gärna vill ha bevakning på kvällar. Det händer att vaktbolagen åker runt lite oftare men städningen tar tid från barnen, berättar Eva Haller, och tillägger att hon aldrig släpper ut barnen utan att kolla området först.

Förskolechefen Eva Idermark berättar att de satt upp skyltar om att man gärna får vistas på området så länge det städas – men det verkar inte hjälpa.

– Man kanske kan informera mer om de aktiviteter som finns, eller satsa på fler saker för ungdomar att göra här i Alby, föreslår Eva Idermark.

På förskolan Vallmon i Norsborg upplever man också problem med nedskräpning, och har tvingats kalla in extrapersonal för att säkerhetsställa miljön för barnen. Förskolan Granen rapporterar i sin tur att nedskräpningen minskat kraftigt och att extra städpersonal inte längre behövs sedan verksamheten flyttade från Sankt Mikaelsvägen till Paviljongen på Humlevägen, i väntan på renoveringar.

– Det är främst cigarettfimpar, burkar och sådant där som fanns på gården, säger förskolechefen Veronica Andersson, som främst tror att det var det insynsskyddade läget vid skogen som lockade objudna besökare under kvällar och nätter.

Polisen är medveten om att det förekommer nedskräpning och skadegörelse på flera offentliga platser och arbetar tillsammans med kommunen för att begränsa problemet.

– Väldigt många av dem vi pratar med har förståelse men har ingen annan plats att vara på. Men det är inte bra eftersom det är barnen plats att vara på, säger Patrik Sverin, ställföreträdande lokalpolis i Botkyrka.