Glass är gott – och nu är den nyttig också?

Vilma, 3 år, Täby
Vilma går loss på en frozen youghurt med strössel.
Det handlar inte längre bara om att välja choklad eller vanilj. Ska det vara frozen youghurt, vegansk, och topping? Nappar? Glassäsongen har rivstartat, och det finns mycket att välja på.

Hos Glassgrossisten i Arninge har ägaren Christian Larsson bråda tider. Så här års skeppar han ut glass för uppemot en halv miljon kronor om dagen.

Det är vegansk glass, ekologisk glass, sockerfri glass, mejerifri glass.

– Hälsotrenden syns tydligt. Folk vill veta vad de petar i sig, säger han.

– Men vanlig glass med smak av vanilj, choklad eller jordgubb går också bra.

Christian Larsson, Glassgrossisten Arninge

Det är högsäsong för Christian Larsson på Glassgrossisten i Arninge.

Glassgrossisten, med hela Mälardalen som utkörningsområde, har 80 procent av sin omsättning från april till september.

Enligt branschföreningen Svenska Glasstillverkare är svenskarna de i Europa som konsumerar mest glass, näst efter Finland.

Vi äter nästan 12 liter glass per år per person. Italienarna, som man ju tror äter mest glass, kommer bara upp i hälften så mycket.

En som gillar glass är Vilma Helin, 3 år, från Täby kyrkby. Hon är i Täby centrum med mamma och pappa, och får en bägare med frozen yoghurt. Chokladglass, upplyser hon. Och lite strössel.

topping frozen youghurt

Kan vara svårt att välja topping till din frozen youghurt.

Topping har annars inga gränser på glassbaren Frozen Youghurt Factory.

Den hälsomedvetna väljer granatäpplekärnor, eller kanske kiwi. Men annars kan man gå loss på lakrits, chokladströssel, bilar.

Populärast? Tutti frutti, smarties och – nappar, upplyser biträdet.