Hosanna från Sundbyberg vann silver och brons i glass-SM

Hosanna Amanuel på Aryam i Sundbyberg Pistageglass Upplands Väsby Glass-sm Nina Emre Sollentuna Glass sm Glassmästarens favorit 140519
Hosanna Amanuel från Aryam i Sundbyberg prisades i alla kategorier. Bland fick hon silver i pistage.
För fjärde året arrangerades i veckan glass-SM där glasstillverkare från hela landet fick tävla om att få representera Sverige i glass-EM i Italien 2020.
Hosanna från Aryam i Sundbyberg prisades i alla fyra kategorier.

Två män kommer ut på parkeringen vid Väsby östras industriområde med små plastskedar och bägare i händerna. Den ene svär över hur gott det är.

Inne i lokalen sitter juryn runt ett långbord och hummar medan förkläden och vita myllrar rockar runt bland frysdiskarna.

Glassmästarna tävlar i SM fyra kategorier: pistageglass, citronsorbet, glass i vilken banan måste ingå och en egen favorit.

Hosanna Amanuel på Aryam i Sundbyberg Upplands Väsby Glass-sm Nina Emre Sollentuna Glass sm Glassmästarens favorit 140519

Hosanna Amanuel från Aryam i Sundbyberg prisades i alla kategorier. Hosannas mamma och vännen Rediet var med och stöttade. Foto: Emil Salmaso.

Letar lokal för sitt kafé

En av de tävlande är  Hosanna Amanuel som driver företaget Aryam i Sundbyberg där hon gör choklad och gelato. Under SM tog hon storslam och prisades i alla kategorier. Silvermedaljen fick hon för sin pistageglass och i resten av klasserna fick hon brons.

Nyligen knep hon också en andraplats i Europafinalen i Gelato challenge next generation.

– Jag har bara gjort glass i drygt ett år, men tycker så mycket om det för att man kan vara så kreativ med smakerna. Och det är ett så roligt hantverk.

För juryn serverade hon en pistageglass med nötter, citronsorbet gjord på citroner från Amalfikusten och mynta, en glass med bananer som flamberats i mörk rom med topping av choklad och marconamandlar och en egenkomponerad glass av pistage, macadamianötter och handbryggt etiopiskt kaffe.

 Jag vill bli ännu bättre, man får aldrig bli bekväm.

Hosanna Amanuel

I dag kan man inte köpa Hosannas glass på stan, utan bara få avnjuta den via någon av hennes kurser. Men ett glasskafé är inte allt för långt bort i framtiden.

– Jag vill öppna ett eget ställe och letar efter en bra lokal. Det är många som knackar mig på axeln redan nu för att få köpa in glass.

Hon jobbar ensam i sitt företag och har sedan hon var liten allltid bakat till familj och vänner.

– Jag vill ge folk en smakupplevelse och servera bra produkter. Jag har inte jobbat så länge och det har gått jättebra hittills. Men jag vill bli ännu bättre, man får aldrig bli bekväm.

Upplands Väsby Glass-sm Glass sm Glassmästarens favorit 140519

Den som representerar Sverige i europamästerskapen 2020 blir 31:ans Glass och kök från Östergötland. Foto: Emil Salmaso

Flera Stockholmsglassar prisades

Flera av Stockholms glasstillverkare prisades. Bland annat vann Kennys Gelato i Nacka silver i glassmästarens egna favorit. Edsvikens Piazza & Gelateria i Sollentuna fick silver i citronsorbet, och Lundbergs konditori fick silver i pistage tillsammans med Aryam .

Den som representerar Sverige i europamästerskapen 2020 blir däremot 31:ans Glass och kök från Ödeshögs kommun i Östergötland.

Besökarna kom från både Italien, Åre och Jönköping. Även Väsbybon Rediet Natnael var på plats och stöttade sin vän, Hosanna Amanuel.

– Det var roligt här, och nu har jag smakat nästan all glass. Bäst gillade jag passionsfrukten och Hosannas pistageglass med nötter. De var från Etiopien och det är jag med, så det kanske var därför, säger hon.