ANNONS

Coola hantverkare lyfter rena smaker på kallt SM i Upplands Väsby

Hosanna Amanuel på Aryam i Sundbyberg Upplands Väsby Glass-sm Nina Emre Sollentuna Glass sm Glassmästarens favorit 140519
Hosanna Amanuel från Aryam i Sundbyberg prisades i alla kategorier. Bland annat vann hon silver i pistage. Mamma och vännen Rediet stöttade.
Hosanna Amanuel på Aryam i Sundbyberg Pistageglass Upplands Väsby Glass-sm Nina Emre Sollentuna Glass sm Glassmästarens favorit 140519
Hosanna Amanuel från Aryam i Sundbyberg prisades i alla kategorier. Bland annat vann hon silver i pistage.
Runar Finnman Kalasglass Upplands Väsby Glass-sm Nina Emre Sollentuna Glass sm Glassmästarens favorit 140519
Runar Finnman från Kalasglass visar den bästa pistageglassen.
Upplands Väsby Glass-sm Nina Emre Sollentuna Glass sm Glassmästarens favorit 140519
Nina Emre från Edsvikens Piazza och Gelateria tävlade för första gången och prisades i tre av fyra kategorier.
Upplands Väsby Glass-sm Glass sm Glassmästarens egna favorit 140519
Glassmästarnas egna favoriter. Vann gjorde 31:ans Glass och kök från Göteborg med smaken äppelpaj.
För fjärde året hålls Glass-SM i Upplands Väsby. Glasstillverkare från hela landet tävlar om vem som får representera Sverige i glass-EM i Italien 2020, och flera av Stockholms glasstillverkare prisades.
ANNONS

Två män kommer ut på parkeringen vid Väsby östras industriområde med små plastskedar och bägare i händerna. Den ene svär över hur gott det är.

Inne i lokalen sitter juryn runt ett långbord och hummar medan förkläden och vita myllrar rockar runt bland frysdiskarna. Glassmästarna tävlar om vem som kan göra bäst pistageglass, citronsorbet, glass i vilken banan måste ingå och en egen favorit.

– Det är kul att vi sätter fokus på hantverksmässig glass, säger Runar Finnman.

Runar Finnman Kalasglass Upplands Väsby Glass-sm Nina Emre Sollentuna Glass sm Glassmästarens favorit 140519

Runar Finnman från Kalasglass har gjort glass sedan han startade i Skärholmen 1981. Han har prisats för sin glass både här på SM och VM i Italien.

– I Italien fick fick jag pris för min bananglass 1985. Hemligheten till god glass är schyssta och naturliga råvaror. Jag vill ha så enkla och rena smaker som möjligt.

Han förklarar att skillnaden mellan bra och dåliga pistagenötter sitter i färgen och fiskar upp en liten sked ur fickan.

ANNONS

– De bästa är grönast. Det här är turkiska pistagenötter från Anatolien, de kostar 1500 kronor kilot. De här andra är sicilianska. De är också goda, smaka.

Upplands Väsby Glass-sm Glass sm Glassmästarens favorit 140519

Flera Stockholmsglassar prisades

Flera av Stockholms glasstillverkare prisades. Bland annat vann Kennys Gelato i Nacka silver i glassmästarens egna favorit. Edsvikens Piazza & Gelateria i Sollentuna fick silver i citronsorbet, och Lundbergs konditori fick silver i pistage tillsammans med Aryam i Sundbyberg.

Den som representerar Sverige i europamästerskapen 2020 blir däremot göteborgaren 31:ans Glass och kök.

Besökare från hela världen

Besökarna kom från både Italien, Åre och Jönköping. Även Väsbybon Rediet Natnael var på plats och stöttade sin vän, Hosanna Amanuel från Aryam i Sundbyberg.

– Det var roligt här, och nu har jag smakat nästan all glass. Bäst gillade jag passionsfrukten och Hosannas pistageglass med nötter. De var från Etiopien och det är jag med, så det kanske var därför, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.