Glest mellan blodgivarna på Östermalm

Östermalmsborna är sämst i innerstan på att ge blod. Det visar ny statistik från Blodcentralen och SCB.

2,31 procent av Östermalmsborna har någon gång gett blod under de senaste två åren, vilket är under Stockholmssnittet.

Bland innerstadsborna är de som bor på Kungsholmen och Essingeöarna bäst på att ge blod – 3,64 procent har tappat sig under samma period.

– Jag tycker inte att ordet sämst är ett roligt ord. Vi kan väl säga att Östermalmsborna är mindre bra, konstaterar Lottie Furugård, kommunikationsansvarig på Blodcentralen Stockholm.

– Det kan bero på att Östermalmsborna är lite äldre. För att bli ny blodgivare ska du vara mellan 18 och 60 år, men är du redan etablerad kan du fortsätta långt upp i åldrarna. Men som äldre har man kanske lite fler sjukdomar och äter mer mediciner – då behöver man sitt blod själv, säger hon.

Samtidigt som stockholmarna blir fler ökar också antalet blodgivare, men enligt Blodcentralen ger bara tre av 100 innevånare i staden blod. Ur totalt 47 000 registrerade blodgivare i Stockholm rinner det årligen 40 000 liter blod, men för att täcka behovet krävs ytterligare 18 000 givare.

– Som kvinna kan du ge blod tre gånger om året, som man fyra. Men storstadsborna är såpass upptagna att vi inte kan utgå från mer än två givartillfällen. Därför har vi valt att utöka blodgivarkåren. Blir vi fler som hjälps åt finns det blod om man behöver, säger Lottie Furugård.

Vi kan väl säga att Östermalmsborna är mindre bra.Lottie Furugård Blodcentralen