ANNONS

Ännu glimmar guldet i Huddinges skogar

Mykologen och svampexperten Kjell Hedberg.
Kjell Hedberg med en trattkantarell.
Huddinges skogar kryllar av kantareller just nu.
Huddinges skogar kryllar av kantareller just nu.
Kjells egen favorit blomkålssvamp.
Kjells egen favorit blomkålssvamp.
2 årig tallplanta med Ectomykorrhizabildande mycel.
2 årig tallplanta med Ectomykorrhizabildande mycel.
En svamppromenad efter julaftonslunchen – varför inte? Enligt svampexperten Kjell Hedberg kan man plocka svamp året runt.
ANNONS

Du kanske hade släppt tankar på skogspromenader med korg, kniv och borste och istället börjat ägna dig helhjärtat åt pepparkakor, julpynt och stress.

Huddingebon och svampproffset Kjell Hedberg tillbringar fortfarande många dagar i naturreservaten och hittade härom dagen en hel del gula kantareller.

Kantarell i december. Foto: Kjell Hedberg.

Men du behöver ingalunda vara någon expert för att hitta svamp i december. Svampen bryr sig nämligen inte om vilken månad det är.

– Vi människor har ju en antik konstruktion som vi kallar vår, sommar, höst och vinter, men i naturen funkar det inte på samma sätt. Svamp kan man plocka året runt, jag har hittat kantareller i slutet på februari. Är det tillräckligt varmt och mycelet får mat från träden och det kommer mycket regn så är det inga konstigheter, säger Kjell Hedberg, mykorrhizamykolog och ordförande för Söderorts svampförening.

Han är själv i första hand inte intresserad av svampen ovan jord, utan mekanismerna mellan svampens mycel och trädens rötter. I det avseendet är Huddingeskogarna extra intressanta, eftersom processerna behöver lång tid på sig.

– Tallheden uppe i Flemingsbergsskogen är den första landsmassan vi har i Stockholm, den är uppemot 7 000 år gammal. Här hittar vi jätteunika svamparter som är som är utrotningshotade i Centraleuropa där de har planterad skog. De här fantastiska skogarna måste vi vara rädda om. Alla medborgare i Huddinge är väldigt lyckligt lottade faktiskt.

2 årig tallplanta med Ectomykorrhizabildande mycel. Foto: Kjell Hedberg.

Även om svampens liv under jord intresserar honom mest, händer det att en del svampkroppar slinker ner i korgen när han inventerar skogarna. Men den vanliga kantarellen är ingen favorit.

ANNONS

– Nu äter inte jag vanlig kantarell själv, jag tycker den är ganska besk. Det finns en kantarellsort som kommer i maj, början på juni som är god, säger Kjell Hedberg.

Här är svampproffsets personliga favoriter:

Blomkålssvamp

Blomkålssvamp. Foto: Kjell Hedberg.

Finns oftast från mitten av juli till slutet av september. Kjell steker den med smör, bränner av med rött vin och lite lite honung. Serveras med röda vinbärs-sås och ryggbiff.

Goliatmuceronen

Är ganska sällsynt, men har hittats i Huddinge. Ett kilo har sålts för tretusen dollar i Tokyo.

Svart trumpetsvamp

Finns från augusti fram till september/oktober eller så länge det är varmt.

ANNONS