Glimtar från en 165-årig bibliotekshistoria

Vad har "Ingo" Johansson, Astrid Lindgren, Jan Guillou och "Lill-Babs" gemensamt?

Svar: Alla fyra har besökt Västerhaninges bibliotek.

Nu har personalen dammat av foton och minnen från bibliotekets 165-åriga historia.

Från öppnandet av sockenbiblioteket (intill dagens Ribbyskolan) år 1850 till dagens bibliotek i gamla kommunalhuset.

Västerhaninge bibliotek visar i veckan bilder och berättelser från ett bibliotek och ett Haninge i förändring. Bland annat uppmärksammas både det tillfälliga biblioteket inne på sjukhemmet vid Johanneslund på 1950-talet, där döda människor hämtades och lämnades intill, och vigslarna (!) på 1960-talet.

Alla stora kulturprofiler som gästat biblioteket har också sin plats i utställningen, exempelvis ”Ingo” Johansson, Astrid Lindgren, ”Lill-Babs”, Herman Lindqvist, Susanna Alakoski, Björn Skifs, Mark Levengood och David Lagercrantz.

Ofta har det varit fullsatt vid besöken.

– När Mark Levengood kom 2002 förstod man tidigt att alla inte skulle få plats. Vi flyttade föreläsningen till församlingshemmet, men det räckte inte heller. Till slut fick han stå inne i kyrkan och berätta, berättar bibliotekarien Susanne Pershagen.

Även nyss bortgångna Bosse Larsson, vars fru Lisbeth länge jobbade på biblioteket, var omåttligt populär.

– Bosse pratade flera gånger, senast för två år sedan. Han drog alltid fullt hus, säger Susanne Pershagen.

En annan som drog hundratals besökare var Herman Lindqvist 1988.

– Han hade precis sommarpratat. Det ringlade folk genom halva centrum. Vi var tvungna att flytta in i Ribbyskolan den kvällen.

1974 kom författaren och journalisten Margareta Strömstedt och pratade om Astrid Lindgren. Bland de som lyssnade satt – Astrid Lindgren.

– Hon skrev in sig i gästboken, säger Susanne Pershagen.

Besökarna i Västerhaninge bibliotek var också bland de första att få veta att David Lagercrantz hade ett nytt projekt på gång. Knappt två år efter sin Zlatan-bok, 2013, besökte han biblioteket.

– Han sa att han hade ett väldigt spännande projekt som snart skulle avslöjas. Mer sa han inte. Kort därefter blev det klart med hans ”Millenium”-bok.

Statistik visar att besöken minskar på Sveriges bibliotek. Och både biblioteken i Jordbro och Brandbergen har varit nedlagda, men räddats av entusiaster.

– Här i Västerhaninge har vi ju allt från släktforskning, bokcirklar, läsrum och barngrupper. Det är få platser i samhället som du är lika välkommen på som på biblioteken. Du blir inte bortkörd om du inte vill köpa något. Jag tror alltid det finns behov av oss, säger Susanne Pershagen.