Glitter och cirkus när barn får stadsplanera

Så ser barnens Barkarbystad ut.
Så ser barnens Barkarbystad ut.
Hur skulle din drömstad se ut? När barn bjöds in till Herresta bibliotek för att göra en drömmodell av Barkarbystaden valde de att satsa på glitter, cirkus, klätterställningar och luftballonger.

Under lördagen var det familjelördag på Herresta bibliotek, och barnen som besökte bibliotek uppmanades att göra sin egen drömmodell av Barkarbystaden. I modellen finns, förutom en del hus, också en cirkus, en luftballong och ett stycke glittrig mark. Mitt i järfälla frågade biblioteksassistenten Karin Hultin Bäckersten om projektet.

Var kom idén ifrån?

– Herresta bibliotek ligger mitt i Barkarbystaden och runt biblioteket är det liksom lyftkranar, ställningar och arbetsplatser. Man ser verkligen staden växa här utanför. Vi har väldigt mycket barn som besöker oss som ser framför sig hur en stad växer, så då tänkte vi att det vore roligt att se, om barnen själva får drömma om hur en framtida stad ser ut. Så tänkte vi att de skulle få gå helt bananas på glitter, papper och piprensare. Då blev det en liten modell med lite roliga hus, klätterställningar och fontäner och allt möjligt. Totalt var det tretton barn som var med och bidrog – och deras föräldrar också.

Är det någon av pjäserna du vill lyfta fram särskilt?

– Oj, det är framför allt roligt att det var mycket mer fokus på aktivitet än på bostäder. Många valde att göra klätterställningar, träd man kan klättra i. En liten tjej gjorde en glittrig mark, där man kan springa runt och leka.

Är det någon av modellerna som du tror blir aktuella att bygga på riktigt?

– Det hade varit roligt med mer färgglada hus – det finns några runt häromkring redan. Eller någon av klätterställningarna kanske?