Säkerheten är viktigast. Av allt. Det säger Sebastian Fallman och Johan Lernell från Klätterservice när vi möts vid ingången till Skyview vid Globen, eller Avicii arena som är det officiella namnet på arenan. De har hand om tvätten av den, ett arbete som pågår i två månader.
Av säkerhetsskäl får Mitt i inte hänga med upp i liften som teknikerna använder i arbetet med tvätten av Globen. Men för att få en känsla av vilken höjd de jobbar på åker vi upp i en glasgondol i stället och får ta del av en panoramautsikt från 85 meters höjd.
Hur är det att jobba så högt upp?
– För mig är det som att slå upp datorn. Man vänjer sig. Första gången var det lite pirrigt men nu är jag aldrig rädd, säger Sebastian Fallman.
Han och tre andra jobbar dagligen med att rengöra Globen, runt 500 kvadratmeter om dagen.
– Vi använder högtryckstvättar med hetvatten, alltså 70 grader varmt, vanligt vatten. Sedan lägger vi på algmedel för att förhindra snabb påväxt, säger Sebastian Fallman.
I dagvattenbrunnarna nere på marken har de placerat filter som bland annat samlar upp petroleumbaserade vätskor från tvättvattnet. Det användes redan första gången Globen tvättades, för åtta år sedan. Även då var det Klätterservice som utförde arbetet.
Globen har tvättats utvändigt två gånger tidigare, 2016 och 2021.
– Nu blev det med lite kortare intervall. Min teori är att det är mer trafik på Nynäsvägen, fler bilköer och mer avgaser. Då blir det smutsigare, säger Johan Lernell, vd på Klätterservice.
I sitt arbete får Sebastian Fallman se Stockholm på ett sätt som inte alla får. "Det är en frihetskänsla att hänga i rep" säger han.
Angie Gray
Globens nordsida, mot just Nynäsvägen, är smutsigast. Där kan man tydligast se vilka delar som har tvättats och vilka som återstår.
– Egentligen är det som vilket hustak som helst, på skuggsidan blir det mer mossigt, säger Johan Lernell.
"Älskar att gå på konserter"
Att tvätta Globen är häftigt, tycker Sebastian Fallman.
– Det är kul att få vara med och ta hand om ett landmärke. Jag älskar att gå på konserter här, säger Sebastian Fallman, som även uppskattar utsikten på jobbet.
– Vi får ju se Stockholm på ett sätt som inte alla får. Det är speciellt att se torn och höga byggnader sticka upp ur dimman i september. Det är en frihetskänsla att hänga i rep.
Tvättningen av Globen har fått mycket uppmärksamhet på sociala medier.
– Det är kul att folk är nyfikna, att de fotar och filmar, men samtidigt sätter det press på oss som arbetare. Vi vill göra, och gör, ett bra jobb. Men exponeringen gör att vi har haft drönare här – vilket inte är lika kul, säger Sebastian Fallman.
Nu är halva Globen färdigtvättad, halva återstår. Det får gärna vara lite kyligare temperaturer, om reparbetarna får välja.
– Man blir väldigt varm av det här jobbet, så är det sommar och gassande sol är det inte så skönt. Då föredrar vi minusgrader, säger Sebastian Fallman.