För andra sommaren i rad blir det musikfestival på Farstaängen. Namnet Way out Farsta är en blinkning till den stora festivalen i väst, men det här är betydligt mer familjärt än det kommersiella jättejippot i Göteborg.

För det första är det gratis. För det andra är det de unga banden som själva arrangerar hela festivalen – med viss uppbackning av personal från aktivitetshuset Tuben.

– Varje sommar har vi haft någon aktivitet. I fjol bestämde vi oss för en musikfestival. Det kryllar av band som spelar och vill spela hos oss på Tuben. En festival blev ett sätt bra sätt att knyta ihop säcken, säger Alexander Klintberg, musik- och ungdomscoach på Tuben.

Old school-rock och K-pop

17-åriga Nellie Zirn och Selma Dall´Arche, 16, brukar trängas i publiken på Tubens konsertkvällar, som hålls varannan lördag. Sedan ett halvår tillbaka spelar de själva i bandet Amaze, en av tio akter som uppträder på Farstaängen.

– Vi kör lite old school-rock. Eftersom vi är fem tjejer tar vi inspiration från tjejband som Runaways och Blondie. Men vi gillar även Danzig och Black Sabbath till exempel, säger Nellie Zirn.

Rojin Zakholi är en av tolv dansare i K-popdansgruppen 3TM, som öppnar festivalen.

– Vi brukar köra här på Tuben minst två gånger i veckan, berättar hon.

Inspirerande och välkomnande

I festivalfixandet ingår allt från att söka kulturbidrag till att marknadsföra och bjuda in band.

Det har inte varit någon brist på intresse.

– Vi fick in en hel lista som vi gått igenom och valt ut det vi tycker passar. När vi startade i fjol var tanken först en punkfestival men det blev ganska mycket rock. I år har vi försökt bredda det lite, men det är fortfarande tonvikt på rock, lite proggigt och old school, säger Alexander Klintberg.

Så vad kan publiken vänta sig?

– En jättekul grej, gratis häng och musik. Ett bra sätt att börja sommarlovet, säger Nellie Zirn.

– Inspirerande, säger Selma Dall´Arche.

– Och välkomnande, säger Rojin Zakholi.