Gnagare förstörde hennes bil: ”Så äckligt”

Solnabon Satu Toivanen upptäckte att skadedjur hade gnagt sönder kablar i hennes bil.
Solnabon Satu Toivanen upptäckte att skadedjur hade gnagt sönder kablar i hennes bil.
Bild på en avbiten kabel.
Bild på en avbiten kabel.
Solnabon Satu Toivanen riktar kritik mot Solna stad efter att hon fick sin bil förstörd av gnagare – men problemet är inte ovanligt.

Solnabon Satu Toivanen blev misstänksam då censorn i hennes bil indikerade att hon hade slut på kylarvätska, trots att hon precis hade fyllt på ny.

Det var när hon tog bilen till verkstaden för att kika närmare på problemet som hon upptäckte att sladden till censorn var avgnagen. När hon sedan öppnade motorhuven möttes hon av råttspillning.

– Jag är riktigt äcklad, säger hon.

Efter upptäckten ringde hon sitt försäkringsbolag, men fick som svar att detta inte är något som försäkringen täcker.

Förutom kostnaden för skadorna oroar hon sig över säkerhetsriskerna med att skadedjur tar sig in i bilar.

– Nu kan jag inte så mycket om bilar, men vad mer kan de bita sönder, tänker jag? Kan detta innebära fara för bilisterna?

Bild på en avbiten kabel. Foto: Privat

Inte ovanligt

Enligt Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, är det inte ovanligt att möss och råttor kryper in i bilar för att få väderskydd eller gömma föda, men att det finns risker med detta.

– De kan gnaga sönder delar som gör att bilen inte startar. Sker det istället i en byggnad skulle det kunna resultera i en kortslutning, och har du då ingen jordfelsbrytare kan det börja brinna.

Han säger att det är viktigt att aktivt försöka förebygga problemet, men att det inte finns mycket bilägarna själva kan göra.

– Mitt råd är helt enkelt att kontinuerligt kolla motorhuven.

Jobbar hårt med renhållning

Satu Toivanen upplever att just Solna har stora problem med råttor och anser att varken ordförande för hennes bostadsrättsförening eller kommunen tar problemet på tillräckligt stort allvar.

– Jag har vänt mig till Solna stad, men än har jag inte hört något från dem, säger hon.

Solna stad håller inte med och säger att de jobbar hårt med renhållning och bekämpning av skadedjur.

– Under det senaste året har antalet platser i Solna som kontinuerligt skräpplockas kraftigt utökats. Frekvenserna i hur ofta skräpplockningen utförs har också höjts, säger stadsmiljöchef Andreas Evestedt.

Solna stad meddelar även att de under 2018 kommer att montera upp ett stort antal nya papperskorgar med tillhörande stationer för förebyggande råttbekämpning.