ANNONS

Gnissel från tågen stör i Gåshaga

Lidingötågen låter och väcker boende tidigt om morgonen.
Lidingötågen låter och väcker boende tidigt om morgonen.
Efter att Lidingöbanan åter öppnades har det inkommit klagomål på buller i Gåshaga. Nu ska SL sätta upp bullerplank.

– Det gnisslar något förfärligt, säger Gåshagabon Charlotta George.
ANNONS

För drygt en månad sedan började de nya tågen vid Gåshaga gnissla och låta något förfärligt. Det menar Gåshagabon Charlotta George som bott i området sedan 2000.

– Det är fascinerande att ett helt nytt tåg kan låta något så otroligt, säger hon.

Lidingöbanan återöppnade den 24 oktober 2015. Då hade enkelspår bytts ut mot dubbelspår. Detta samtidigt som åtta popplar togs bort längs spåret, vilka Charlotta George menar var ett väldigt bra skydd mot tågljudet.

Hon säger även att hon numera blir väckt varje morgon vid 05.30 av att tåget låter.

– Jag förstår inte riktigt varför man inte skulle kunna plantera några nya popplar eller sätta upp ett bullerplank längs hela sträckan? Det hade väl inte kunnat vara så svårt, säger hon.

Enligt Christian Hoffmann, som är presskontakt på SL har de varit medvetna om problematiken sedan Lidingöbanan gjordes om.

– Vi har haft en dialog med bostadsrättsföreningarna och det är därför vi nu har beslutat att sätta upp ett bullerplank. Det kommer att stå klart om några veckor. Vi hade velat göra det tidigare men vi har varit tvungna att avvakta på grund av väderleken.

Enligt Christian Hoffmann finns det även så kallade ”smörjlådor” på banorna som ska smörja rälsen regelbundet.

– Tåg som kör på räls kommer alltid att låta och vår förhoppning är att bullerplanken kommer att hjälpa till för att minimera bullret från rälsen. Om vi går vidare efter det här återstår att se. Först vill vi utvärdera hur mycket bullerplanken kommer att skydda.

ANNONS

En lägre version av artikeln finns i fredagens Lidingö tidning.