Goda råd är faktiskt gratis

Vill du starta eget kan du ta hjälp från Nyföretagarcentrum.
Vill du starta eget kan du ta hjälp från Nyföretagarcentrum.
Anna Canter, verksamhetsansvarig på Nyföretagarcentrum, har flera tips på hur du lyckas med din affärsidé. Det viktigaste är att våga ta hjälp.

För dig som har en affärsidé du vill förverkliga men är osäker på hur du går till väga finns det råd att hämta från Nyföretagarcentrum i Upplands Väsby.

– Vår uppgift är att hjälpa folk som vill starta ett företag eller är precis i början av sin verksamhet. Idag är det ganska lätt att registrera ett företag men det handlar ju om att faktiskt driva företaget, säger Anna Canter, verksamhetsansvarig på Nyföretagarcentrum i Upplands Väsby.

Nyföretagarcentrum är en organisation som finns över hela landet. Här kan företagare få kostnadsfri rådgivning och vägledning. Verksamheten finansieras kommunen och privata företag.

– Vi hjälper till att se över affärsplanen och budget. En annan viktig bit är att hjälpa till med nätverk. Är man ny kanske man inte känner så många i branschen och då kan man ta del av våra kontakter. Vi är alla företagare i olika branscher, säger Anna Canter.

De vanligaste frågorna handlar om rädslor för att misslyckas eller att det ska bli fel med skatter och moms. Men Anna Canter menar att det inte är så mycket som kan hända så länge man tar ett steg i taget och ber om hjälp när man behöver.

 

Fakta

Så lyckas du med din idé

Ekonomi. Ha koll på dina skatter och din moms. Gör uträkningar kontinuerligt och separera dina och företagets pengar på olika konton.

Rådgivning. Nyföretagarcentrum bistår med gratis rådgivning.

Våga fråga. Det krävs inte alltid dyra tjänster, din granne eller kusin kanske har oanade kunskaper i till exempel ekonomi?

Skatteverket. Myndigheten är inte farlig. Deras jobb är inte att sätta dit någon utan se till att det blir bra. Om det är något du inte förstår är det bara att ringa dem och fråga.

Spar på dina krafter. Du ska driva företag så länge du vill – inte så länge du orkar.

Använd affärsplanen. Den finns till för dig, ingen annan. Det spelar ingen roll hur snygg den är men det är ett bra styrdokument att luta sig mot.

Be om hjälp. Om det inte går som du tänkt dig är det precis då du ska be om hjälp. Hos Nyföretagarcentrum eller någon annan som är duktig på att brainstorma.

Skruva. Om något såg bra ut på pappret men ingen vill köpa behöver du skruva på affärsmodellen. Många är mer fokuserade på vad de vill sälja än på vad andra vill köpa.

Mod. Var inte rädd för att misslyckas. De flesta stora företagarna har fler konkurser bakom sig men testar igen tills det går vägen.

Källa: Ana Canter, Nyföretagarcentrum