Goda utsikter få läcker dessert

Piren. Förrätterna och framför allt efterrätterna föll herrarna i smaken. Carpaccio à la Pelle Janzon.
Piren. Förrätterna och framför allt efterrätterna föll herrarna i smaken. Carpaccio à la Pelle Janzon.
Dagens fisk – röding.
Dagens fisk – röding.
Cheesecake med rabarber.
Cheesecake med rabarber.

Det är en härlig vårkväll och solen strålar över Tranebergssundet när Gourmé och Gourmand slår sig ner på Pirens uteservering. Restaurangen ligger på just den pir som sträcker sig utmed Kristinebergs strand.

– En fantastisk utsikt. Undrar om maten smakar lika gott, säger Gourmé och beställer in en carpaccio à la Pelle Janzon (145 kronor) till förrätt.

Den överdådiga anrättningen kommer snabbt in på bordet. Längst ner vilar tunt skivad oxfilé som smälter i munnen. Ovanpå ligger små klickar av löjrom, pepparrotskräm och krutonger. Och en rå äggula i mitten.

– Fräscha, goda och milda smaker, men nästan lite väl geggigt med alla kletiga tillbehör, säger Gourmé.

Gourmand beställer en hummersoppa (124 kronor) till förrätt. Soppan är mustig med en lätt syrlig touch och rejäl smak av vitlök. I botten gömmer sig, till Gourmands förtjusning, en generös klick med sikrom. Och till kalaset serveras ett vitlöksbröd.

– Mums! Hoppas huvudrätten är lika god, säger Gourmand som fortsätter det marina temat med en grillad tonfisk (240 kronor).

Den rejäla fiskbiten serveras med en klassisk caesarsallad och är marinerad i vitlök och örter. Fisken är vällagad och smakrik men inget Gourmand höjer på ögonbrynen över. Det gör han dock över de små friterade kaprisknopparna som strösslats över.

– Rolig idé som höjer upplevelsen, slår Gourmand fast.

Samtidigt sitter Gourmé och fnyser. Han har beställt menyns dyraste rätt: Dagens fisk med spännande tillbehör (285 kronor).

Fisken för dagen visar sig vara en röding och de ”spännande tillbehören” en skållhet potatissallad som enligt personalen skulle vara ljummen. Allt är täckt av en fet hollandaisesås. Rödingen serveras för torr och helt översaltad, något som går igen i hela rätten.

– Det här är så salt att det är på gränsen till oätligt, säger Gourmé och tar ännu en svalkande klunk av sin öl innan han känner blåsan tränga på. Toaletten är ännu en besvikelse för finsmakaren: Det är smutsigt och både skräpkorgen och golvet är fullt av papper.

Efter dagens salta fisk är Gourmé sugen på något sött. Valet faller på en rabarber- och vaniljcheescake med färska bär (105 kronor). Kakan smakar utmärkt med ett fräscht rabarberlager innan digestivesmulorna längst ner.

Gourmand väljer att avsluta kvällen med en crème brûlée med lakrits och vit choklad (115 kronor) som ackompanjeras av en syrlig kula hallonsorbét.

– Det här och hummersoppan var kvällens höjdpunkter. Lakritsen gör brûlépuddingen spännande och passar bra med hallonglassen, smackar han.

Solen börjar gå ner över Hornsberg och det är dags att dra sig tillbaka.

– Hit går man mest för utsikten och pirhänget, säger Gourmé.

– Och för efterrätterna, flikar Gourmand in och slickar bort lite lakritspudding från överläppen.

Fakta

Piren bar och restaurang

Miljö: Fantastisk utsikt över Tranebergssundet.

Kök: Främst fisk och skaldjur.

Vegetariskt: Ingen helvegetarisk huvudrätt.

Pris: Varmrätter 195–285 kronor.