ANNONS

Här finns de godaste semlorna i Hägersten och Älvsjö

Mattias Wallmark, bagare, och Per Klein, konditor, på Lundbergs konditori i Gröndal laddar upp inför semmeldagen.
Mattias Wallmark, bagare, och Per Klein, konditor, på Lundbergs konditori i Gröndal laddar upp inför semmeldagen.
Som gröt, som wrap, som hamburgare, med het mjölk eller bara som den är.
Just nu äts det semlor för fullt i alla möjliga olika varianter.
Men var får man tag på den godaste semlan i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö? Vid bad er läsare om era bästa tips.
ANNONS

De har redan funnits semlor till försäljning under flera veckor, någon dök säkert upp redan före jul – men det är faktiskt först på tisdag som den verkliga fettisdagen är.

Då bakas än mer för högtryck på söderort alla bagerier.

Men var äter man den godaste semlan i våra kvarter? När vi skulle göra en guide till var man hittar de godaste semlorna i kvarteren bad vi er läsare om hjälp, och tipsen strömmade in. Här har vi sammanställt 10 av de populäraste tipsen.

Fakta

Här äter Mitt i:s läsare helst sina semlor

Söderbergs bageri

Cedergrensvägen 55, Telefonplan

Herrängens gård

Segeltorpsvägen 49-51, Herrängen

Lundbergs konditori

Sjöbjörnsvägen 2, Gröndal

Örnsbergs bageri

Junkergatan 24, Örnsberg

Hovcaféet

Sätravarvsvägen 41, Sätra

Bakstugan Västertorp

Vasaloppsvägen 64, Västertorp

Brot

Sjöviksvägen 21, Liljeholmen

Thelins

Johan Skyttes väg 185, Älvsjö

Konditori Lyran

Ålgrytevägen 90, Bredäng

Älvsjö konditori och bageri

Johan Skyttes Väg 204, Älvsjö

Källa: Mitt i:s läsare

Ett av dem är Lundbergs konditori i Gröndal. Här säljs förutom traditionella semlor, även semlor i form av glass och croissant. Dessutom finns laktosfria, glutenfria och veganska semlor.

– Semmelglassen säljer bra. Vi började med den förra året, vi är nog de enda som har den, säger konditorn Per Klein.

Men själv föredrar han den alldeles vanliga semlan.

– Det är lite tråkigt med hybriderna, det var roligt för några år sedan, säger han.

Säljer runt 2000 på fettisdagen

Semmelförsäljningen började efter nyår och fortsätter ett par veckor till, även om den stora dagen så klart är fettisdagen. Men att semmeldagen i år ligger på sportlovet gör att många företagsbeställningar uteblir.

– Det kommer att bli tryck, det är ju en högtid när alla köper semlor. Vi brukar sälja ungefär 2 000 semlor, kunderna är mycket lojala här i Gröndal, säger Per Klein.

– Det är många som kommer hit bara för semlorna, de köper några och sedan ser man de inte på ett år, säger bagaren Mattias Wallmark.

Men tröttnar de inte på semlor?

– Nej, man äter ändå en semla när man kommer hem på kvällen, säger Per Klein.

Bagaren Krystian Lipnicki, konditori Lyran Bredäng semlor 2020

Runt 120 vanliga semlor och wienersemlor tror bagaren Krystian Lipnicki Konditori Lyran att det kommer att gå åt på semmeldagen.

Ett annat ställe som det tipsats om, men där det bakas i lite mindre skala är Konditori Lyran vid gränsen mellan Bredäng och Mälarhöjden..

En vanlig vardag säljer de drygt 20 semlor. Men nästa vecka väntar mer bråda tider och på semmeldagen räknar man med att sälja uppemot 120 semlor.

– Vad trevligt att vi har blivit omnämnda, säger Marita Forslund, köksansvarig på Lyran.

Vad är det som gör era semlor så goda?

– Det är bitar av hackade mandlar i mandelmassan så den är inte helt slät. Det är också mycket mandelmassa och mycket grädde. Och gott bröd. Det är mycket av allt helt enkelt, säger hon.

Är du på jakt efter veganska semlor så har vi testat flera. Läs om det här:

Semmeltest 2020: Här hittar du Stockholms godaste vegansemla

Telefonplansbageri prisat för veganska munkar

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.