ANNONS

Läsarnas bästa tips till de godaste semlorna norr om stan

Glutenfria semlan på The Nut House i Upplandsväsby är mycket uppskattad.
Glutenfria semlan på The Nut House i Upplands Väsby är mycket uppskattad.
De senaste årens kreativa utvecklande av semlan har skapat en semmelcraving som inte alltid har med mandelmassa och vetebulle att göra.
Det märks inte minst bland semmeltipsen vi fått från våra läsare.
ANNONS

Under ett par veckor har vi på Mitt i bett våra läsare om de bästa semmeltipsen i norrort. Nu, mycket nära fettisdagen den 25 februari, har vi samlat in de många goda tipsen. Här är listan med de mest uppmärksammade semlorna i norrorts kommuner indelad i fem kategorier:

Den uppskattade hybrid-semlan

Hälften wienerbröd, hälften semla. De olika kombinationerna gör hybrid-semlan desto mer eftertraktad. Här har vi:

Den blandade semlan (mandelmassan är utblandad i grädden) på Sans Rival i Jakobsbergs Centrum.

– Den blandade semlan är en höjdare, skriver en läsare och syftar på Sans Rival.

Wienersemlan (hälften wienerbröd, hälften semla) på Coop i Djursholm.

Den glutenfria semla på The Nut Houses i Upplands Väsby är oerhört uppskattad.

Semlan utan mandelmassa

Många barn är mindre förtjusta i mandelmassa. Det är kanske anledningen till blåbärssemlans uppsving, eller ännu hellre den egenskapade semlan.

Blåbärssemlan på Ica Maxi i Häggvik, Sollentuna.

Egenskapade semlan där man själv väljer mellan vaniljsås, nutella och färsk frukt på Ica Favoriten i Österåker.

ANNONS

– Barnens Favorit: ICA Favvan med sin monter. Dom bara älska att skapa sin egen favorit semla med vaniljsås, Nutella och färsk frukt, skriver en läsare.

Semlan utan mandelmassa och vetebröd

En semla som många återkommer till är den utan mandelmassa och vetebröd. Här ligger vaniljmunksemlan på Matöppet i Bro bra till:

– Den solklart bästa semlan finns hos Matöppet i Bro!, skriver en läsare.

– Med tanke på hur många min man redan ätit så måste det vara Matöppets.

Munksemla, vaniljkräm, matöppet, Bro

Matöppets munksemla är en favorit bland Upplands-Broborna. Foto: Åsa Sommarström

Klassikern

Den hederliga gamla semlan, på vetedeg som kalljäser minst ett dygn, är kanske ändå den som får konditorierna att rulla mellan nyår och fettisdagen.

Om uppskattade semlan på Coop vid Djursholms torg skriver en läsare:

– Som gammal ”semloman” och kännare så tycker jag att Konsum, Djursholms Torg har de godaste semlorna med bästa mandelmassan.

Om semlan på Café Länsmansgården i Österåker skriver en läsare:

– Helt underbart goda hemlagade semlor.

Lilla och stora semlan på Viggbyholms stationscafé i Täby.

Om stenugnsbageriet i Vallentuna skriver en läsare:

– Den var magisk. Lagom stor och saftig och goda smaker…lyxig.

Lilla semlan på Viggbyholms stationscafé i Täby. Foto: Klara Orreteg

Old school-klassikern

För en del handlar det mer om hur man äter den än vad det är. En nästan bortglömd kategori är semlan som serveras med varm mjölk.

Den serveras tydligen bäst på Björkeby Hembageri i Järfälla.

Här du fler semmeltips? Mejla jens.kassnert@mitti.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.