Golfbollar regnar in bland bostäder

Golfklubben bad tidigare passerande att ”vara uppmärksamma och iaktta försiktighet” på gångvägen ­genom golfbanan. Orimligt, tycker Mattias som menar att klubben lämpar över ansvaret på allmänheten.
Golfklubben bad tidigare passerande att ”vara uppmärksamma och iaktta försiktighet” på gångvägen ­genom golfbanan. Orimligt, tycker Mattias som menar att klubben lämpar över ansvaret på allmänheten.
Varje år hamnar golfbollar från Stockholms golfklubb hos grannarna i Kevinge.

Förra året fick Mattias bilen bucklad och ­kräver nu skärpning. Men golfklubben säger att man lagt ner miljoner på säkerhet och att incidenterna är få.

I höstas fick Kevingebon Mattias sin bil bucklad av en förlupen boll från Stockholms golfklubb. Klubben var beredd att betala självrisken, men för Mattias blev det droppen. Nu för han en egen kampanj för att golfklubben ska höja säkerheten.

– Som det är nu åtgärdar klubben bara problem när säsongen är över. Men miljödomstolen har jämställt golfbollar med sprängsten. Då kan man inte säga ”vi lägger på sprängmattor när det hänt något”, säger han.

Mattias radar upp flera händelser: Redan 2003 chockades hans fru när en golfboll landade vid barnvagnen där deras nyfödde son Victor låg. Samma sak hände sonen Lucas några år senare. Förra våren slog en boll ner nära en tre månader gammal baby som tillhör en bekant till Mattias. Då dök en golfare, enligt honom, upp och sökte efter bollen. Året innan bucklades svågerns bil av en boll. Bollar har också landat på platser i bostadsområdet där barnen leker enligt Mattias.

Mattias uppskattar att han hittat ett 50-tal golfbollar runt Kevingeringen de senaste fem åren.

Längs en allmän gångstig vid bostadsområdet tar det heller inte mer än tio minuter innan sonen Victor, som nu hunnit fylla tio, hittar en boll. Sedan tidigare har han fyra bollar som han hittat.

Men på golfklubben ställer man sig frågande till Mattias kritik och menar att klubben jobbar hårt med säkerheten.

– Det går inte att garantera en 100-procentig säkerhet, lika lite som man kan garantera 100 procent säkerhet vid rödlysen eller övergångsställen, säger Bert Johansson, klubbchef.

Enligt klubben har man under åren 2002–2012 lagt ned 5 miljoner kronor för att höja säker­heten – genom att lägga om spelriktningar, resa högre staket och andra åtgårder. Ytterligare insatser för 1,6 miljoner planeras eller har genomförts sedan dess.

Bert Johansson säger också att problemen är små, incidenterna få och påpekar att ingen person skadats. Vid ett tillfälle flög en golfboll in i Kevingeringen och krossade ett fönster till en lägenhet, men enligt honom var det femton år sedan.

– Under årens lopp har det kommit bollar utanför banans gränser. Tack vare ett aktivt säkerhetsarbete har vi i dag ytterst få rapporter om bollar utanför banan. Stockholms Golfklubb har en kontinuerlig dialog med kommunen och styrelsen för BRF Vändkretsen.

En skylt som klubben lät sitta uppe en tid vid en allmän gångväg vittnar också om hur man ser på säkerheten. Där kunde man läsa: ”Gångvägen kommer inom kort korsa Kevinge Golfbana. Vi ber er vara uppmärksamma och iaktta försiktighet när ni passerar golfbanan”.

– Det klart att det inte får vara farligt. Golfbollar ska hålla sig inom golfbanans område, säger Siv Sahlström (C), kommunalråd och ordförande i miljö- och hälso­skyddsnämnden.

För henne är det en nyhet att golfbollar fortfarande hamnar utanför golfbanan.

– Ja, jag är väldigt förvånad, jag har inte hört att det varit några problem. Jag ska ta mig en tur och gå runt där.

Hon uppmanar också Mattias att kontakta henne och berätta mer.

Fakta

Åtgärder ska skydda förskola

På Kevinge förskola, alldeles invid golfbanan, brukar personal varje år hitta två–tre golfbollar, enligt Anneli Sahlén, förskollärare. ”Nu var det ett tag sedan. Men om det är något barn i vägen så är det kört. Det är lite obehagligt.”

Enligt henne har golfklubben höjt säkerheten på baksidan sedan bollar träffat föräldrars bilar. Men förskolan vetter även mot banan på andra sidan.