”Golfbollen” inte längre hinder för höghus

"Golfbollen" mellan Solvalla och Bromma flygplats håller koll på flygtrafiken.
"Golfbollen" mellan Solvalla och Bromma flygplats håller koll på flygtrafiken.
Bällsta radartorn, eller "Golfbollen" som den också kallas har stoppat flera byggprojekt både i Sundbyberg, Solna och Bromma. Nu har regeringen avsatt 50 miljoner för att avlasta på tornet – vilket gör det fritt fram att bygga på höjden.

Bällsta radartorn, i folkmun: Golfbollen, har bidragit till att stoppa flera byggen i både Sundbyberg, Solna och Bromma under lång tid.

Luftfartsverket som ansvarar för radartornet tillåter endast hushöjder på 50 meter över havet eftersom föremål, så som hus, kan hindra radarskuggorna vilket gör att flygplanen blir svårare att se för kontrollcentralen.

Därmed har flera byggprojekt, med hus tänkta att bli över 50 meter, stoppats. Men nu blir det blir ändring.

Två nya torn ska avlasta

Regeringen har avsatt 50 miljoner i sin höständringsbudget till två nya torn, vilka ska avlasta radartornet i Bällsta och därmed ge i princip fritt spelrum på höjden för nya bostäder.

”I realiteten kommer taket att bli så högt att det är väldigt få projekt som kommer att påverkas.”

– Det kommer fortfarande att finnas ett maxtak på höjden, men i realiteten kommer taket att bli så högt att det är väldigt få projekt som kommer att påverkas, säger Johan Edstav, nationell samordnare för bostadsbyggande, som fått i uppdrag av bostadsminister Peter Eriksson (MP) att få till en lösning för tornen innan slutet av 2018.

Fritt fram för höghus

Ett av de nya tornen kommer att hamna i Uppsala, och det andra på en ännu okänd plats. Målet är att de båda tornen ska vara i gång innan år 2018 är slut.

– Vi hoppas kunna göra detta så snabbt som möjligt. I dag kan Luftfartsverket säga att man inte får bygga si och så, så det hastar lite grann, säger Johan Edstav.

Och  Lars Lindgren (MP), ordförande i Byggnads- och Tillståndsnämnden i Sundbyberg kommun är nöjd.

”Bland annat fallerade planerna på värdens högsta trähus på grund av detta.”

– Ur Sundbybergs perspektiv är det en enormt positiv nyhet som innebär att ett hinder för vår fortsatta stadsutveckling nu förhoppningsvis blir undanröjt. Vi har en hel del situationer där vi önskat att vi haft friheten att bygga, vilket begränsats av tornet. Bland annat fallerade planerna på att bygga världens högsta trähus på grund av detta, säger han.

Möjligheterna att bygga på höjden öppnar upp för många nya projekt menar Lars Lindgren.

– Sen får vi se om man kan bygga högt och om det passar. Men nu har vi i alla fall friheten att själva välja, säger han.

Att avlasta tornet i Bällsta kommer göra det möjligt att bygga 10 000 nya bostäder i Stockholmsområdet fram till år 2020 och ytterligare 15 000 till 2030 uppger Peter Eriksson (MP) för Svt Nyheter.