ANNONS

”Golfbollen” hotar Sumpans höghus

"Golfbollen" mellan Solvalla och Bromma flygplats håller koll på flygtrafiken.
"Golfbollen" mellan Solvalla och Bromma flygplats håller koll på flygtrafiken.
Bällsta radartorn, eller Golfbollen som den kallas, kan stoppa flera höghus i Sundbyberg. Först ut är ett 14-våningshus i Rissne.

– Det bromsar utvecklingen i Sundbyberg. På vissa ställen kan det nog betyda byggstopp, säger planarkitekten Henrik Nordström.
ANNONS

Staden har just hållit samråd om ett bostadskvarter i Rissne, mittemot gamla kommunhuset. 250 lägenheter är planen, varav en del i ett 14-våningshus som når 59 meter över havet.

Men så kom smällen – från Luftfartsverket. I ett remissvar förklaras att närheten till Bällsta radarstation, som tar emot och skickar data kring flygtrafiken, endast tillåter höjder på 50 meter över havet.

– Vi har aldrig fått in ett sådant här yttrande förut. Vi har haft 59,56 meter att förhålla oss till, på några ställen 55. Men att gränsen pressas ned till 50 meter är nytt för oss, säger Henrik Nordström, planarkitekt på Sundbybergs stad.

Nu befaras att hundratals bostäder kanske inte kan byggas, om man följer Luftfartsverkets linje. Framför allt påverkar det hur man kan planera nya utvecklingsområden i Sundbyberg, menar Henrik Nordström.

– Vi har projekt över hela kommunen, lägger man ihop de sammantaget rör det sig om väldigt många bostäder. Att gränserna pressas ned är olyckligt, det bromsar utvecklingen i Sundbyberg, säger han.

14-våningshuset i Rissne ligger en dryg kilometer från Bällsta radarstation. På ungefär samma avstånd planeras tre tiovåningshus som når cirka 59 meter över havet. I kvarteret Kabeln i centrala Sundbyberg finns tidiga planer på ett hus på 52 meter. I Hallonbergen finns också uppstickare i bostadsplanerna, på cirka 55 meter.

Den högsta tillåtna hushöjden enligt Luftfartsverket blir högre ju längre ut man kommer. Det betyder att Sundbybergs stadsdelar påverkas olika mycket.

– På lite högre höjder i Hallonbergen kan det bli ett mycket begränsat byggande, eller kanske byggstopp, säger Henrik Nordström.

Per Fröberg, presskontakt på Luftfartsverket, säger att myndigheten har skyldighet att slå vakt om flygsäkerheten.

ANNONS

– Bällsta radarstation har en stor och central betydelse, den övervakar flygtrafik i hela Mellansverige. Den är som järnväg för tågen och vägar för bilarna, vi måste ha den.

Föremål, så som hus, kan skugga radarn vilket gör att flygplanen blir svårare att se för kontrollcentralen. Det nu aktuella höghuset i Rissne är ett sådant föremål.

– Det ligger så nära, så då har man kommit fram till det. Det handlar absolut inte om att sätta hinder för något, utan om flygsäkerhet, säger Per Fröberg.

I Luftfartsverkets remissvar hänvisas till FN-regler om flygbestämmelser. Trots det kommer Sundbybergs stad troligen att godkänna detaljplanen i Rissne, eftersom remissvaret kom in för sent i processen. Därefter är det upp till Luftfartsverket om de vill överklaga.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.