ANNONS

”Golfbollen” kan stoppa ännu ett bygge

Bollen tar emot och skickar signaler om flygtrafiken.
Bollen tar emot och skickar signaler om flygtrafiken.
Närheten till Bällsta radarstation ställer till det för Sundbyberg. Luftfartsverket vill nu stoppa tre höghus i Hallonbergen.
ANNONS

Mitt i Sundbyberg kunde i december berätta att Luftfartsverket med hänvisning till Bällsta radarstation sa nej till ett 14-våningshus som kommunen planerat för mittemot gamla kommunhuset i Rissne.

Och nu sätter ”Golfbollen” käppar i hjulet för ännu ett byggprojekt i Sundbyberg.

Den bollformade radarstationen mellan Solvalla och Bromma som övervakar flygtrafiken i Mellansverige, är skälet till att Luftfartsverket nu vill stoppa tre höga hus som staden planerar för i Hallonbergen.

Enligt Luftfartsverket får byggnader på det aktuella avståndet från Bällsta radarstation inte överstiga 55 meter över havet. Men i den tilltänkta bebyggelsen når två hus 58,7 meter över havet, och ett cirka 56 meter över havet.

I remissvaret till kommunen skriver Luftfartsverket att Sundbybergs stad tycks ha missförstått höjdgränserna för husbyggen. För även om höjdgränsen för flygplanstrafik i Hallonbergen är 59 meter, så är den elektroniska gränsen, den för radarsignaler, 55 meter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.