”Golfbollen” ska tas i bruk på nytt

Bällsta radartorn står på en kulle mellan Solvalla och Bromma flygplats.Foto: ulrika lind
Bällsta radartorn står på en kulle mellan Solvalla och Bromma flygplats.Foto: ulrika lind
Golfbollen på Bällsta radartorn har sakta krympt de senaste veckorna. Men det finns ingen anledning till oro – landmärket blir kvar.

Var har resten av golfbollen tagit vägen? Den frågan har de som passerat Bällsta radartorn de senaste veckorna förmodligen ställt sig.

Anledningen till att de vita radonplattorna har plockats ner en i taget är att radartornet ska tas i bruk igen. Det kända landmärket byggdes i sin första version på 1960-talet.

Sedan dess har både utsidan och insidan förändrats, och den utrustning som står inne i den nuvarande golfbollsformade toppen har funnits där sedan 1983. Men 30 år gammal teknik är inte bra nog för dagens flygtrafikledning. Därför stängdes ­anläggningen för två år sedan.

– Nu ska vi dra igång Bällsta radar igen. Den står väldigt bra till, nära både Bromma och Arlanda. Tanken är att Bällsta ska ersätta två andra radarstationer, en i Gottröra och en i Uppsala. Det blir billigare att ha en station än två helt enkelt, säger Björn Stavås, chef för flygtrafikledningen på Bromma flygplats.

Hela insidan ska bytas ut. Men utseendet vågar Luftfartsverket inte ge sig på. De delar av tornet som har plockats ner ska ersättas med nya som ser likadana ut.

– Bällsta radar är ett landmärke och det har vi respekt för. De radonplattor som nu är nedplockade kommer att bytas ut mot glasfiber, men golfbollen kommer att se likadan ut och den kommer att vara vit igen, säger Stavås.

Bällsta radar är ett landmärke och det har vi respekt för.